Патриарх Кирил: Трябва да има алтернатива за тези, които са против електронните паспорти

На тези граждани, които не са съгласни да предоставят личната си информация за издаване на универсална електронна карта, трябва да бъде предложена законна алтернатива. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил пред руския парламент.

„Много хора се интересуват от навлизането в живота ни на иновациите, свързани с електронните средства за събиране и предоставяне на личната информация, които увеличават контрола над личността”, каза той.

„Убеден съм, че хората трябва да имат право на избор – дали да получават удостоверение за самоличност във вид на електронна карта или в традиционен вид, с използването на електронни носители на информация, или без такива”, каза предстоятелят на руската православна църква. „С уговорката, че това е удобно за бюрократите, не бива тотално да се внедряват тези технологии. Всеки от нас може да се окаже в робството на тези технологии, под тотален контрол”, допълни той.

Патриархът разказа, че на негово име и адрес пристигат хиляди писма от граждани, изразяващи „несъгласието си с безалтернативното въвеждане на новите технологии”.

РПЦ отдавна настоява на необходимостта от запазването от държавата на принципа за доброволност при получаването на електронните паспорти. Много от вярващите отказват да получат тези документи за самоличност, защото смятат, че те правят живота на човека максимално прозрачен, което може да бъде използвано за оказване на натиск върху него, засягайки неговия идеологически и  религиозен избор.