Патриарх Кирил се срещна с българския посланик в Москва

Българският посланик в Русия Бойко Коцев и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил обсъдиха развитието на двустранните връзки в духовната сфера на среща в патриаршеската резиденция в Москва, съобщи „Патриархия. ру“. Българският посланик поздрави патриарх Кирил и изрази желанието на българската страна за разширяване на връзките между православните църкви на България и Русия. Срещата се състоя миналата седмица, на 21 март.
„Нашите народи през вековете са вървели заедно, споделяйки общи духовни ценности“, заяви посланик Коцев. Той изрази желанието на българската страна за задълбочаване на отношенията между Московска патриаршия и Българската православна църква.
Българският посланик и Московският патриарх обсъдиха възможностите за увеличаване на обмена на студенти богослови между двете църкви, както и развитието на поклоннически пътувания на руски православни вярващи в България. Отбелязано беше значението на преподаването на духовна култура в общообразователните училища.
Патриархът на Русия отбеляза традиционно добрите връзки с дипломатическото представителство на България в Москва. „Българското посолство представя интересите на братски народ, с който народът на Русия е свързан в тесни отношения в продължение на столетия. Основните моменти, които свидетелстват за дълбочината и искреността на тези отношения, се пазят в паметта на руския и надявам се на българския народ. И въпреки че политическата карта на Европа днес е различна в сравнение с преди, предполагам, че има фактори, които могат да запазят добрите отношения между хората и народите, независимо как се развива политическата карта на света“, заяви патриарх Кирил.
Той обяви, че очаква през май в Москва на мирно посещение Българския патриарх Неофит, като изрази надежда, че посещението му ще даде нов тласък в развитието на връзките между РПЦ и БПЦ.