Патриарх Кирил: Просперираща Европа се превърна в място, където потъпкват християните

Патриарх Кирил: Просперираща Европа се превърна в място, където потъпкват християните

Публикувано от:

Просперираща Европа, наред с Близкия изток, се превърнаха в място, където се потъпкват правата на християните и свободата на вероизповеданието. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в Рождественското интервю пред телевизия „Россия 1“, предаде ТАСС.

„До крайност стигна положението на християните в Сирия, Ирак и много други страни. Днес християните са най-потъпкваната религиозна общност, и то не само там, където се случват сблъсъците с ислямските екстремисти, но и на много други места, включително просперираща Европа, където публичната проява на християнски чувства, например, откритото носене на кръст, може да доведе до това, човек да бъде уволнен от работа“, каза руският патриарх.

Той отбеляза, че „християнството се измества от общественото пространство: в много страни днес вече думата „Рождество“ не се използва“.

Руският патриарх нарече фанатици и безбожници терористите, устройващи гонения на християните.

„Има такова понятие като фанатизъм, тоест идея, доведена до абсурда. Така, фанатиците считат, че имат правото да се разпореждат със съдбата на хората, тоест свободно да решават да съществува християнската общност или не – най-често да не съществува, защото християните са „неверници“ и подлежат на унищожение“, каза патриарх Кирил. Той отбеляза, че „самата тази фанатична идея, доведена до абсурда, е противоположна на религиозната идея и е противна Богу“.

„Бог не е призовавал никого да унищожава в името на отношенията към Него или, по-добре казано, заради проявата на религиозно чувство. Затова, зад фанатизма в края на краищата се крие безбожие, само това не разбира тъмната маса хора, които биват въвлечени в тези страшни действия“, счита патриархът. Той подчерта, че „да се действа по този начин означава да се отхвърли Бога и Божият свят“.

„Фанатиците на практика са безбожници. Макар и да говорят за своята принадлежност към вярата и даже да извършват някои религиозни обреди, по своите убеждения, по своите възгледи, това са хора, отричащи Неговата воля и Божият свят“, каза предстоятелят на Руската православна църква. Той отбеляза, че „не би могло да бъде иначе: за да бъде създадена терористична общност е необходимо хората да бъдат насърчени към омраза, а омразата не е от Бога, тя идва от друг източник“. „Затова, когато говорим за така наречения религиозен фанатизъм, за екстремизъм и тероризъм, ние говорим за явление, свързано с отказа на човека да бъде вярващ и да се намира в съюз с Бога“, каза той.