Патриарх Кирил призова Украйна да не политизира термина „Руски свят“

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази безпокойството си във връзка с опитите да се политизира понятието Руски свят.

„За съжаление, нашите противници използват думата „Руски свят“ като някакъв жупел, като плашило, твърдейки, че това е някаква доктрина, която служи изключително на външнополитическите интереси на Руската федерация“, каза патриархът по време на тържествения прием в Троице-Сергиева лавра, който се състоя по случай деня на памет на преподобния Сергий Радонежски, съобщиха от пресслужбата на руската патриаршия.

Както подчерта предстоятелят, няма нищо „по-далечно от истината от това, да се отъждествява Руския свят изключително с Руската федерация“.

„Руският свят – това е едновременно и Украинския свят, и Белоруския. Това е светът на цяла Рус. Това е светът, който е създаден чрез покръстването в Днепър, това е светът на княз Владимир, това е система от ценности, която е проникнала в културата, в бита на нашия народ“, заяви той.

„Въпреки че едното споменаване на Руския свят вече стана в Украйна в рамките на действащата политическа доктрина почти престъпление, ние ще продължаваме – тихо, спокойно, но настойчиво – да свидетелстваме за тази правда, за правдата на киевския кръщален купол, за създаването от нашите предци на цялата източнославянска цивилизация, която ние условно наричаме Руски свят“, заяви патриарх Кирил.

Той спомена „Повест на временните години“, в самото начало на която са написани думите: „откъде е тръгнала руската земя“.

„Там не се споменава за Украйна, Русия, Беларус – там има „руска земя“. И нима ние имаме правото в угода на политическите настроения да се отказваме от историята си, от своите идеали, от светците, манастирите, от богослужението и от общия ни език?“, каза патриархът.

При това, той отбеляза, че ако бъде отслабена ролята на руския език, то между украинците, руснаците и белорусите, както и между много други народи, „многократно ще се усложни общуването, защото езикът – това е естественото средство за поддържане на взаимоотношенията между хората, принадлежащи към една културна и духовна общност“.