Патриарх Кирил няма да посети Киев за Деня на покръстването на Русия

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил няма да участва в ежегодните чествания по случай Деня на покръстването на Русия в Киев на 27-28 юли, както и в заседанието на Събора на епископите на Украинската православна църква (УПЦ), на което предстои да бъде избран новият глава на Киевската митрополитска катедра след смъртта на митрополит Владимир. Това съобщи РИА Новости, цитирайки съобщение от пресслужбата на УПЦ.

„В периода на честването на Деня на покръстването на Киевска Рус и по време на провеждането на събора на епископите от УПЦ и други епархии (включително и Крим) не е предвидено посещение на святейшия патриарх Московски и на цяла Русия“, се казва в съобщение на УПЦ.

Представителят на руската православна църква в празничния ден ще извърши богослужение в катедралния събор в Москва, в катедралния храм Христос Спасител, уточняват от УПЦ.

Предишни години руският патриарх винаги е участвал в празнуването в Киев на Деня на почит на светия равноапастолен княз Владимир, отбелязван още и като Деня на покръстване на Русия. След началото на безредиците в Украйна и последвалата смяна на властта патриарх Кирил не е посещавал Украйна.