Падналият войник по време на инаугурацията на Порошенко е изпратен в зоната на силовата операция

Почетният караул, който по време на встъпването в длъжност на украинския президент Петро Порошенко изпусна оръжието си, ще бъде изпратен в зоната на операцията на югоизток, съобщи lifenews.ru.
Такова решение е взето след инцидента, който стана по време на инаугурацията. 10 военни от полка на президента отиват в батальона „Донбас“. По данни на местните медии, войниците ще бъдат пратени в зоната на бойни действия в доброволно-принудителен порядък.

Инцидентът стана на 7 юни, когато се състоя церемонията по встъпването на Порошенко в длъжност. Докато новоизбраният държавен глава преминаваше по червения килим, един от войниците изпусна карабината си. Младият човек се опита да хване оръжието, но падна заедно с него.

Смята се, че младият човек е получил топлинен удар, тъй като войниците стояли около час под палещите слънчеви лъчи.

http://www.youtube.com/watch?v=U-YP60VCNS0

Това не е първият инцидент по време на инаугурации на украински президенти. През 2010 г. по време на церемонията на Виктор Янукович за поста точно пред него се затвориха вратите на входа на Върховната Рада. Друг гаф на същото събитие бе, че залата в Радата е била полупразна, тъй като опозицията не уважила събитието.

Още един куриозен случай става с Янукович същата година. По време на церемонията по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в Киев, един от венците пада и удря президента.

Междувременно стана ясно, че изпълняващият длъжността министър на външните работи на Украйна Арсен Аваков е написал на страницата си във Фейсбук, че всички бойни и патрулни подразделения в пълен състав са длъжни да участват в операциите в югоизточната част на страната. Уволнение застрашавало и сътрудниците на Министерството на външните работи, които откажат. По думите на Аваков много милиционери отказват да отидат на югоизток.