На падналите в борбата срещу фашизма и за свободата на героичните съветски бойци

В навечерието на Деня на победата – 9 май, кметът на Несебър Николай Димитров  участва в поклонението пред паметника на Съветската, настоящата Руската, армия във Варна по случай предстоящия държавен празник на Руската федерация.

В присъствието на представители на обществеността от Варненска, Бургаска и Добричка области, както и на руски граждани, живеещи у нас, генералният консул на Руската федерация във Варна, Негово Превъзходителство Сергей Лукяненко, произнесе слово на тържеството по случай предстоящия празник на Деня на победата.

Той поздрави ветераните от Великата отечествена война, както и българските ветерани, като изтъкна, че България е осеяна с паметници на участници във Великата отечествена война – починали от раните си и погребани  в българската земя и, че няма сила, която да заличи от народната памет признателността и уважението към руския войник. Присъстващите запазиха минута мълчание в знак на уважение и признателност към милионите загинали червеноармейци, сражавали се  за свободата на родината си и на цяла Европа, към която принадлежи и българската армия.

Преди това свещеници от Варненска и Велико Преславската митрополия отслужиха панихида в памет на загиналите  в Отечествената война.

Никол Димитрова от ОДЗ „Моряче” – Несебър също отправи  приветствие за Деня на победата на руски език.

Венци  и цветя на признателност към загиналите бяха поднесени от:  Областния управител на Варненска област, Общинския съвет – Варна, кметовете на Община Варна и Несебър, представители на политически партии,  неправителствени и обществени организации и присъстващи граждани, сред които и от сдружението „Русофили” от Несебър.

Поклонението се състоя пред паметника на Червената армия в Старите варненски гробища.По традиция то бе организирано от: Генералното консулство на Руската федерация, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните в България.

Максим МОМЧИЛОВ – вестник „Слънчев бряг прес”- Несебър