Охранител: Убиха Березовски, защото щеше да информира Путин за готвен срещу него преврат

Участници в заговора били крупни руски олигарси, на които им писнало от  управление на президента, твърди шефът на охраната на Борис Березовски, Сергей Соколов

В публикация на „Дейли мейл” Сергей Соколов разказва своята версия за смъртта на шефа си. Според него, причината да бъде убит Березовски е сведение за готвен срещу Владимир Путин преврат от руски олигарси, което е трябвало да бъде предадено в Кремъл. Соколов смята, че физическите извършители на убийството са хора от западните спецслужби, които са били наясно с готвения удар срещу Путин. Тази версия противоречи на официалната, изказана от полицията на Обединеното кралство, според която 67-годишният Березовски се е самоубил през март 2013 година.

Според охранителя, Березовски е възнамерявал да се върне в Русия и да се разбере с Путин, като за целта е щял да му предаде сведение за готвения срещу него преврат. Става дума за аудиозаписи и видеозаписи на други руски олигарси , които предлагали на емигриралия Березовски да се включи в заговора и дори да го оглави.

Всички тези доказателства били така скрити, че и след смъртта на олигарха не са били открити и вероятно още се издирват от западни служби като Ми6, Мосад и ЦРУ. Според Соколов, в деня на смъртта на Березовски всички охранители изчезнали от имението му, камерите за наблюдение били изключени, макар че ги имало в изобилие.

В статията на „Дейли мейл” се напомня, че Сергей Соколов два пъти досега е променял мнението си за смъртта на Борис Березовски. През 2013 година той е заявил, че олигархът се е самоубил, след няколко месеца оприличи смъртта му на тази на Уитни Хюктън, защото не полагал грижи за здравето си. Соколов е охранявал Березовски от 1994 до 1999 година.

Източник: Блиц