От кого бягат българите в Украйна?

Как киевските  власти насърчават емиграцията.

България   е сред страните, за които загубата на население не абстрактен проблем. В крайна сметка, много етнически българи живеят в чужбина, а историческа родина е за тях е като  резервен  аеродрум. Това не е необичайно- ако стане твърде „горещо“ в новата родина  съвсем естествено етническите българи се насочват към старата. Но ако тези процеси са провокирани от официалните власти на дадена страна? Има ли етническо прочистване в Украйна?

Съвсем съзнателно ще оставим извън темата Източна Украйна и рускоговорящите райони на Донбас, които се самоопределят не според желаното от Киев и Вашингтон. Нека разгледаме онези етноси в Украйна, чиито братя по кръв имат държавни образувания в рамките на ЕС и да видим как реагират политическите ръководители на тези държави в ситуацията.

Киевските власти управляват много умело процеса. И, смея да предложа не е случайно: добре използват опита на един съсед-Полша, станала мононационална за сравнително кратко време. За официален Киев можеше да бъде по-лесно, ако сегашната етническа дъга в Украйна не бе толкова пъстра.

Любопитно е, че за преселването на хиляди хора „заслуги“ има не само настоящото правителство,  а и неговите предшественици, започващи с Леонид Кравчук. И на Петро Порошенко остави да изпълни необходимите условия, установени в продължение на 20 години. И с натиск,  немислим  преди, несравнимо напрежение спрямо малцинствата  до стрес. Направено е  всичко възможно да  разберат хората от  „националните  малцинства“: необходимо е да се пътува, докато не е станало късно.

Такава  е  днес  ситуацията. През пролетта  в  историческата си родина се  завърнаха около 200 етнически чехи от Украйна. Временното  Консулство на Чешката република в Одеса, открито наскоро, специално  за разглеждане на заявления за репатриране на сънародниците си е получило още  172 молби за постоянно пребиваване и вече е одобрило  повече от 140 от тях. Това е казал представител на Министерството на външните работи на Чешката република Михаела Лагронова. Още  в средата на януари, правителството на Чехия  отпусна от бюджета 66 милиона крони за програмата за репатрирането на сънародници във връзка с тежкото положение на етническите чехи в Украйна.

В допълнение към бързото обработване на постоянно пребиваване,  на всичките репатрианти  от Украйна чешките власти предоставят безплатно жилище за срок от 6-12 месеца, еднократно изплащане на  50 000 чешки крони  на възрастните  и 20 хиляди на непълнолетните, съдействие за преместване, консултиране по въпросите на заетостта. Общо помощи  за един свой сънародник  държавата е заделила около 188 хиляди крони. Лично, чешкият президент Милош Земан е в постоянен  контакт с членове на Чешката общност на региона Волин, където се намира най-голямата общност  в Украйна на етническите чехи.

От чехите не изостават поляците. Министерството на външните работи на Полша и консулството в Украйна вече организира евакуирането на граждани от полски произход. Сега всички хора в Украйна, които могат да представят документи за произхода си  в  полското консулство ще могат да пътуват до Полша и да живеят шест месеца за сметка на полското правителство.

За евреите можем да кажем кратко – бягат по-далеч от Украйна. А там, където експлозията на еврейската имиграция от Украйна -vrode почти всички от тях вече са избягали там преди?

За първите осем месеца на 2014 г., еврейската имиграция в Израел от Украйна увеличава с 2,5 пъти. През това време са променили  мястото си на пребиваване 3252 лице, срещу 1270 през същия период на 2013 г. Сравнителни данни от началото на 2015 г. са още по-умопомрачителни. И, както каза пред  Украинската национална служба новости (NSN), говорителят на еврейската общност Хабад (Одеса) Берл Капулкин, хората се изтеглят не само от воюващите Донецк и Луганск, но от Киев, Одеса. И скоро в цялата страна ще се постигне етническо  „пречистване“ както в Западна Украйна (там  семити отдавна  почти няма), за което  мечтаеха някога хитлеровите вдъхновители  на някои от сегашните идеолози в  Киев запазил.

Какво се случва с нашите сънародници в Украйна?

За тях конкретната ситуация е смъртоносна. Защото за да провокират изселнически настроения, официалните власти в Киев използват заплахата от мобилизация и изпращане в зоната на конфликта.

В крайна сметка, как иначе може да ги накарат да се стремят за тръгване?  Например, за да се вземат в воюваща армия.

„Украинските власти никога не са провеждани мобилизация по етнически признак.“ Това са думите на  Павел Климкин министър на външните работи  на Украйна- на пресконференцията по време на официално посещение в София

Първо, Киев твърди, че нито един от етническите българи не са мобилизирани във Въоръжените сили на Украйна. Би било съвсем естествено според  писани и неписани правила, членове на етнически малцинства да се бият в армията в граждански конфликти  само по собствената си воля. Но след това последва признанието, че са мобилизирани  10 българи. Сега властите в Киев настояват:  от 200 000 етнически българи, живеещи в Украйна в момента, 20 души са получили мобилизационни призовки. Забележка: неправилни игри с цифрите: 200000 общо- включително и двата пола от младенци до старци, следователно мъжете на военно-призивна възраст са малко  над 12 хиляди души.

За София- поне донякъде вярна на името си, символ на мъдростта: нашето външно министерство вече е изпратило указания до посолството в Киев и генералното консулство в Одеса, които определят процедурите за ускорено издаване на визи за етническите българи в Украйна. Също така, поради изключително напрегната и нестабилната ситуация в източната част на Украйна, българското МВнР планира да предостави хуманитарна помощ на етническите българи в Украйна. Какъв вид помощ ще бъде и как тя ще се реализира – в момента е все още в процес на обсъждане….

Живееща в България бесарабка съобщава, че бесарабските българи отказват да бъде страна в конфликта в Донбас. По телефона Антон Киссе, говорител на българското малцинство в Украйна, потвърди, че наистина има мобилизацияи не само в Болградска област. „Хората ни определено са за мир и против военните действия“, казва той. Но последните информации идващи от там са, че въпреки Минските съглашения се очаква ново, още по-пълномащабно разгаряне на тлеещия конфликт.

„България трябва да изрази официалната позиция, че е много се интересува от съдбата и интересите на българското население в Украйна“, каза съпредседателят на Отечествената Съюза на България Красимир Каракачанов . Той коментира необходимостта от заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по повод напрегнатото положение в източната част на Украйна, на което  да се потърсят решения за оказване на  помощ на българите, живеещи там.

Какво се случва обаче на практика в България? По указания на Брюксел официалните ни власти хвърлят всичките си усилия за благоустройване на наша територия на хилядите бежанци от Сирия и Близкия Изток. Второ- по линия на НАТО се трескаво се полагат грижи за да се подготвят добри условия за разполагане на «скъпи гости» – американски военнослужащи, вече и с танкове и друга тежка бойна техника?!

Към чужденците,  определено носещи опасност за страната ни сме готови да направим всичко, каквото ни кажат новите ни съюзници, за кръвните ни братя –не! Нима Чехия, за която стана въпрос по-горе не е в НАТО и ЕС. Но там не чакат американски танкове, а заделят крони за изпадналите си в беда братя от Украйна.

 

Автор: Марин Тенев