От зенитните картечници до ракетите

Автор: А. Вершинин.

Русия и САЩ са единствените страни в света, които притежават пълен цикъл за производство на крилати ракети. С тяхното производство в Русия се занимават няколко конструкторски бюра, но най-голямото от тях е КБ „Новатор“, което се намира в столицата на Урал – Екатеринбург.

На 7 октомври 2015 г. руските военни кораби, базирани в акваторията на Каспийско море, успяха с крилати ракети да поразят бойни обекти на терористичната организация ИД в Сирия. След като прелетяха почти 1 500 км над територията на две държави, руските ракети поразиха целите, демонстрирайки уникална точност – отклонението от целта не превишаваше два метра.

Наблюдателите са убедени, че целта на атаките е била демонстрация на военно-техническа мощ. Това, че Русия притежава подобно оръжие, стана откритие, което неизбежно ще промени военните планове на най-големите държави в света. По този начин крилатата ракета „Калибър“, доскоро не особено известна разработка на уралските оръжейници, получи световна известност.

Тактико-техническите характеристики на ракетата представляват държавна тайна. За тях може да се съди само по характеристиките на експортните модели „Калибър“, които по презумпция отстъпват на приетите на въоръжение в руската армия. Корпусът с дължина до осем метра заедно с двигателя и бойната част тежат около два тона. Скоростта на полета на ракетата прескача звуковата бариера и достига 3 000 км/ч. Експортните модели не могат да летят над 300 км, но, както показа изстрелването от Каспийско море, реалната далекобойност на „Калибър“ превишава 2 500 км. От това се вижда, че руската ракета не отстъпва по тактико-технически характеристики на най-добрата американска крилата ракета „Томахоук“.

Унищожавайки и изследвайки

 Снимка: AP

Освен „Калибър“, КБ „Новатор“ произвежда цяла гама от продукция на световно ниво. Другата знаменита разработка на уралските инженери е ракетният комплекс с морско базиране „Гранат“.
С дължината си от над осем метра и с маса от тон и половина, тази ракета е предназначена за изстрелване от торпедния отсек на подводница. В течение на няколко секунди в специален контейнер тя изскача изпод водата, издига се във въздуха, ориентира се по заложените в нея координати на целта и на ниска височина се устремявала към нея с максимална скорост от 3 000 км/ч.

Корпусът, създаден с използването на технологии за слабо отразяване на радиовълни и способен да оперира непосредствено над земната повърхност, сериозно затруднява откриването и унищожаването на ракетата. В качеството им на бойна част за „Гранат“ може да се използват и ядрени бойни глави, което, като се имат предвид високите характеристики на ракетата, я превръща в страшно оръжие.

Славна история и многообещаващо бъдеще

 

Снимка: РИА „Новости“

Крилатите ракети – това е едно от нещата, но не единственото, в което е специализирано КБ „Новатор“. От неговия конвейер и до ден днешен слизат зенитни ракети с калибър до 152 мм, ракети за зенитно-ракетните комплекси „Бук“ и С-300, а също така метеорологични ракети, използвани за научно-изследователски цели.

Зенитните ракети представляват основната част от продукцията на „Новатор“ от момента, в който КБ възниква като инженерно подразделение на уралския завод № 8 през 1947 г. През 50-те и 60-те години акцентът се променя. Артилерията явно отстъпва пред бързо усъвършенстващите се образци на ракетната техника, които стават по-подходящи за поразяване на въздушни, подводни и надводни цели.

Сред членовете на екипа на КБ е един от най-известните съветски ракетостроители Лев Люлев, под чието ръководство бившето подразделение на завод № 8 първоначално се отделя като самостоятелно предприятие, а впоследствие става един от лидерите на съветския ВПК.
Днес КБ „Новатор“, което наброява над 2 500 служители и е с годишен оборот от 300 милиона долара, е един от най-важните оръжейни доставчици за руската и редица чужди армии.

 

Източник: Руски Дневник.