Отпускат 150 стипендии за обучение на българи в Русия през 2015

България ще получи от „Россътрудничество“ 150 стипендии за обучение в Русия. Това стана ясно на научно-практическата конференция за педагози и експерти в образованието „Дни на руския език“, която се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, пише в. „Дума”.

Броят на българите, които се обучават в Руската федерация на държавна стипендия, се е увеличил двойно. 17 от новоотпуснатите стипендии ще са за аспиранти, 88 за студенти, 30 за допълнителна квалификация и 15 за лятно училище. Данните изнесе зам.-ръководителят на „Россътрудничество“ Лариса Ефремова.

Зам.-министърът на образованието в Руската федерация Вениамин Каганов, който откри форума, направи предложение ежегодно други 20 български млади филолози русисти да специализират в Русия.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че в България има 2000 училища и 470 детски градини, в които се изучава руски. Ректорът на Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин“ Маргарита Русецкая представи новия интернет портал www.pushkininstitute.ru, който дава възможност за изучаване на руски език онлайн. Тя покани педагозите да участват в разработването на български профил в портала, който да отговаря на спецификата на българската образователна система и програмата за чуждоезиково обучение.

Обсъдена беше възможността за съставяне на общо методическо ръководство по руски, издаването на двойни магистърски и бакалавърски дипломи от българските висши училища, както и работа с надарени деца и ексклузивно образование за деца с увреждания.