Отново сблъсъци на Майдана

Късно снощи активисти започнаха да укрепват наново барикадите си. „Днешната власт с нищо не се различава от старата“, заяви един от активистите, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Правоохранителните органи постоянно ни тероризират. Милиционери в цивилни дрехи се опитват да ни провокират и търсят поводи за сблъсъци“, разказа още активистът.

Снощи площадът на Независимостта в украинската столица бе изпълнен с хора. Към постоянните обитатели на палатковите лагери се присъединиха жители на Киев. Някои от тях, както преди няколко месеца, донесоха на активистите хранителни продукти и им помагаха в укрепването на барикадите.

Вчера на Майдана в Киев избухнаха сблъсъци между обитателите на намиращия се там палатков лагер и силите на реда, съобщи РИА Новости. Причината за стълкновенията е това, че правоохранителните органи са поискали разчистят палатките и барикадите от центъра на града – нещо, на което протестиращите се противопоставили с павета и коктейли „Молотов“.

След известно време служителите на реда отстъпват. От МВР на Украйна съобщават за шест ранени милиционера.

След тези събития кметът на Киев Виталий Кличко призова правоохранителните органи „да въведат ред“ в центъра на града.

Медиите пишат, че от зоната на спецоперацията в Югоизточна Украйна  за разчистването на площада е бил извикан батальонът „Айдар“, който е сформиран именно от доброволци на „майдана“. По неофициални данни, лидерът на Радикалната партия на Украйна Олег Ляшко е дал указание на подконтролния му батальон незабавно да напусне зоната на силовата операция и да пристигне в Киев, за да предотврати разрастването на „майдана“.

Очаква се „Айдар“ да пристигне в Киев в петък или събота. Към него могат да се присъединят и други батальони от териториалната отбрана, които се намират в момента в Мариупол. Това е батальонът „Азов“.