Откриха паметника-кръст на донските казаци в Шипка

Откриха паметника-кръст на донските казаци в Шипка

Публикувано от:

На 2 юли, в 12.00 ч. се състоя тържествено откритие на възстановения от Община Стара Загора Паметник кръст на донските казаците в гр. Шипка. Поради увеличаването на площта на индустриалната зона в Стара Загора, се наложи преместването на Паметника кръст от старите гробища. Със съдействието на Руския благотворителен фонд „Наследие” и с благословията на Старозагорския митрополит Галактион, възстановеният паметник е пренесен в гр. Шипка до храма Рождество Христово. Там почива прахът на руските войни, загинали при отбраната на вр. Шипка през 1877г. и бойци от Бялата армия.

На откриването присъства внушителна официална делегация от Русия, която включваше министъра на регионалното развитие на федерацията Игорь Слюняев, Александр Трубецкой – княз, председател на сдружение в памет на офицерите на Императорската гвардия, Екатерина Трубецкая – княгиня, Виктор Водолацкий – депутат в ГД на РФ, атаман на казашка войска, Михаил Дегтярев – депутат в Държавната дума на Руската Федерация, зам.-председател на комисията на ДД на РФ по наука и иновации и Леонид Решетников – директор на Руския институт за стратегически изследвания, председател на фонд „Наследие” и други.От българска страна присъстваха министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, заместникът му Иванка Сотирова, председателят на ОбС Стара Загора Емил Христов, областният управител Живка Аладжова, депутати, общински съветници, членове на НС „Русофили“ и други.

Официалните гости и представителите на държавната и местна власт положиха венци и цветя и отдадоха почит към делото на донските казаци.

„Преди една година с генерал Решетников решихме, че мястото, където беше преди паметника не съответства на топлите отношения между България и Русия“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „С благословията на Старозагорския митрополит Галактион беше избрано точно това място. Този паметник е в памет на воините, които са пролели кръвта си за свободата на България. Този паметник ще напомня за подвига на донските казаци!”, заяви Тодоров.

„Много са нещата, които свързват нашитите два народа”, заяви министърът на регионалното развитие на руската федерация Игор Слюняев. „Всеки ученик в Русия знае за Шипка, за тези сложни времена. Само духът може да спаси един народ. Духът е и този, който векове крепи отношенията между нашите два народа”, добави категорично той.

На същия ден в Драматичния театър от 19.00 ч. се състоя концерт на хора при храм „Богоявление Господне” – Богоявленски манастир, гр. Москва, под диригентството на свeщеник Андрей Нефедов и Московския фолклорен ансамбъл „Живая Русь”. Тържествата продължават в Стара Загора и днес.

Община Стара Загора осигури автобус за желаещите да се включат в програмата на тържествените дни.

DSC_0555

DSC_0532

DSC_0560

DSC_0565

DSC_0592

DSC_0655

DSC_0688

DSC_0733

DSC_0472

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=yDB4jj0SjUc[/embedyt]