Откриване на паметната плоча на ген. Столетов

На 28 август по случай 140-та годишнина от героичните боеве на Шипка и подвига на българските опълченци и руските воини, Национално Движение Русофили постави паметна плоча на ген. Николай Григориевич Столетов на едноименния булевард в София.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На тържеството присъстваха Алексей Новосьолов – Съветник по културните въпроси при Посолството на Руската Федерация, Константин Емелин – Аташе по културните въпроси при Посолството на Руската Федерация, полк. Василий Сазанович – военен аташе при Посолството на Руската Федерация.

Снимка на Посольство России в Болгарии.

Събитието откри Георги Николов, ръководител на направление „Памет” и секретар на Националния съвет на Национално Движение Русофили. В словото си той  запозна присъстващите с биографията на великия генерал и неговия изключителен принос за победата на Шипка и извоюването на свободата на Родината ни. Свободата беше извоювана с кръвта на над 3100 руски войници и над 500 опълченци.  С това се откри пътят към свободата на българския народ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След него г-н Емил Миланов – секртар на Национално Движение Русофили също подчерта ролята и бойните качества на ген. Столетов в жестоките боеве с турските орди, паметта за това велико и съдбовно време , която трябва да живее в съзнанието на всеки българин и, че не трябва да се допуска подмяна на историческата истина и пренаписване на историята, което ни задължава напоената ни земя със славянска кръв на българи и руси.

Снимка на Посольство России в Болгарии.

Г-н Алексей Новосьолов подчерта историческите и културни връзки между руския и  българския народи и, че той ще работи те да продължат и да останат приятели.

Присъстваха още изпълнителите на ансамбъл „Душа”, с ръководител алексей Попков, заслужил артист на Московска област,  които изнесоха  концерти в редица градове на България.

Представители на различни организации, в т.ч. на еврейската културно-просветна организация – ШАЛОМ, на Международна Славянска община „Перун 2000”  и граждани, уважиха събитието и почетоха паметта на ген. Столетов с поднасяне на венци и цветя.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA