Откажете се от диктата, не сте №1, обърна се Лавров към САЩ

Москва ще направи всичко каквото може, за да разреши кризата в Украйна след подновените боеве в източната част на страната. Това заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от световни агенции.

Украйна обяви във вторник, че руски войници атакуват украинските правителствени сили в източната част на държавата. Лавров за пореден път повтори позицията на Русия, че не е изпращала военна техника и войници в Украйна, пише news.bg

Не са представени доказателства на Москва, че има руски войници и оръжия в Източна Украйна, въпреки че Западът обвинява Русия, че подсилва опълченците, уточни той.

Русия не иска нова Студена война, Западът няма да успее да ни изолира, каза той.

Топ дипломатът на Русия призова САЩ да се върнат по пътя на конструктивното сътрудничество. Според него опитите на САЩ да изолира Русия никога няма да доведат до някакви резултати.

Ние чухме много изявления от западни партньори за нуждата да се изолира Русия. Президентът на САЩ Барак Обама сметна, че е уместно да каже почти същото по време навчерашното си обръщение пред нацията. Всички тези опити не доведоха до резултати, категоричен е Лавров.

Лавров предупреди Вашингтон да се откаже от „диктата“, след като в речта си Обама показа, че САЩ вярват, че са „номер едно“.

Той подчерта, че ще търси незабавно примирие в Източна Украйна на преговорите в Берлин днес с външните министри на Украйна, Германия и Франция. Руският министър също подчерта, че Москва се застъпва за съхраняване териториалната цялост на Украйна, но е нужна конституционна реформа и особен статут за Донбас.

Според него постигнатото примирие през септември 2014 година се е провалило отчасти заради съгласуваната разделителна линия между украинското правителство и опълченците, която не отразява реалните позиции на враждуващите страни.

Москва е изключително притеснена от новото насилие в Украйна. Това беше предшествано от заплашителни изказвания на президента Порошенко за нови мобилизационни вълни, които ще започнат със 100 хиляди души. В последно време бяха доставени нови оръжия, оборудване в Югоизточна Украйна, добави той.

Вчера Киев обвини ополченците, че са превзели повече територия от сключеното през септември примирие.  Сергей Лавров също каза, че опълченците са окупирали повече територия от сключеното примирие, но Русия е получила уверения от тях, че те ще се изтеглят до съгласуваната по-рано демаркационна линия.