В отговор на действията на НАТО Русия открива нова база на ВМФ в Черно море

На брега на Черно море, в град Новоросийск (1500 км южно от Москва), се подготвя откриването на нова база на военноморския флот на РФ. Според източник на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс с цел противодействие на НАТО в региона там ще бъдат дислоцирани шест дизелови подводници от проекта 636.6 „Варшавянка“, въоръжени с крилати ракети „Калибър“.

В Новоросийск (1500 км южно от Москва) Министерството на отбраната на РФ привършва с изграждането на трите последни кея за подводници. Според източник на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс в новата база на черноморския флот ще бъдат разположени шест дизелови подводници от проекта 636.6 „Варшавянка“.

„В залива на града вече се намират три от тях: „Ростов на Дон“, „Новоросийск“, „Стари Оскол“. Всяка подводница е въоръжена с подводни торпеда за противодействие на кораби и с ракети клас „Калибър“, които вече демонстрираха огневата си мощ в Сирия и възможността си да поразяват цели на разстояние до 2500 км“, разказва източникът на „Руски дневник“.

Според думите му решението да се разгърне допълнителна база в Черно море е прието във връзка с активизираната дейност на кораби на НАТО през последните няколко години.

„Базирането на подводници от проекта 636.6 „Варшавянка“ в Новоросийск ще позволи на Русия да контролира потенциалните заплахи от територията на Европа и Близкия Изток“, отбелязва експертът.

Причините за изграждането на нова база на ВМФ

Първоначално новата база на черноморското крайбрежие се създаваше заради разногласията в руско-украинските отношения след разпадането на Съветския съюз. В периода след 1991 г. базата на военноморския флот в Крим бе отдадена под наем на Москва, но всяко обновяване на корабния състав (включително и до последния патрон – бел. ред.) трябваше да се извършва след съгласуване с парламента в Киев.

Според думите на военния експерт на ТАСС Виктор Литовкин политиката на Украйна след разпадането на СССР се свеждаше до изживяване престоя на Русия в Крим, но след присъединяването на полуострова през 2014 г. ситуацията коренно се промени и започна пълномащабна реформа във флота.

„Заливът на Севастопол открива уникални възможности пред Москва. Заедно с новата база в Новоросийск Русия може напълно да контролира Босфора, военната инфраструктура в България, а също така да уравновеси заплахата от базата за ПРО на САЩ в Румъния“, отбеляза експертът.

Според думите на директора на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин възловата заплаха за Русия от страна на американската система в Източна Европа се състои в това, че тя има възможността мигновено да се преквалифицира от база за противоракетна отбрана в настъпателна.

„Теорията на Руската Федерация е, че американският комплекс за ПРО може да бъде преоборудван и в шахтите на пусковите установки да бъдат разположени крилати ракети. В частност пусковите установки за противоракетите Standard SM-3 могат да се използват за нанасяне на удари със стратегически крилати ракети Tomahawk“, казва Храмчихин.

Плюсовете и минусите на новата база

Силната страна на новото място за дислокация на черноморския флот е възможността корабите и подводниците да бъдат разположени в няколко бази на ВМФ в един регион, твърдят анализаторите. При това за базата в Новоросийск съществува един ключов проблем, чието решаване тепърва предстои.

„На първо място, това са климатичните условия. Крайморската зона на Новоросийск регулярно е подложена на удари от северните ветрове на Кавказките планини, които с огромна сила се блъскат в корабите и сградите, изпречващи се на пътя им. Вятърът може да изхвърли корабите на брега и да разруши военната инфраструктура. Изграждането на базата се извършва по такъв начин, че ударите на ветровете да не бъдат толкова катастрофални“, обясни Литовкин пред „Руски дневник“. Според думите му в Кавказките планини Русия изгражда допълнителен тунел, с който ще сведе до нула заплахата от разрушителните ветрове.

Автор: Николай Литовкин, „Руски дневник“