Оръжия за „избрани” сирийски бунтовници

ЦРУ и саудитите се готвят да подпомогнат сирийските бунтовници с оръжия, които ще могат да свалят пътнически самолети.

Обединеното кралство отбеляза първо, че сваления руски самолетът „вероятно” е имал взривно устройство на борда. Путин дори благодари на Камерън за споделената разузнавателна информация. В същото това време американските медии гърмяха с новина, че според източници на американското „разузнаване”, вероятно ИДИЛ носи отговорност за катастрофата. В хода на разследването един въпрос непрекъснато изскачаше, и той е дали бунтовниците биха могли наистина да свалят самолета. Най-общо казано, аргументът, чe ИДИЛ има технологията и/или експертизата да свали пътнически самолет, летящ на 10 000 м е дискредитиран от „експерти” и инфрачервени сателитни снимки. Сега обаче Вашингтон засилва доставките към „умерените” антиправителствени сили по настояване на саудитците и Ердоган.

Звучи невероятно, но някои от оръжията, които се изпращат, могат да бъдат преносими противовъздушни системи за изстрелване от рамо (MANPADS), способни да ударят пътнически самолети. Но не се притеснявайте, те ще се дават само на „избрани бунтовници”. Ето още от Wall Street Journal:

„САЩ и неговите регионални съюзници се договориха да увеличат доставките на оръжия и друго оборудване, за да помогнат на умерените сирийски бунтовници да отстояват позицията си и да се противопоставят на намесата на Русия и Иран на страната на сирийския президент Башар ал-Асад.

Доставките от ЦРУ, Саудитска Арабия и други съюзнически разузнавателни служби задълбочават конфликта между силите, сражаващи се в Сирия, макар президентът Барак Обама публично да заяви, че няма да позволи конфликтът да се превърне в задочна война между САЩ и Русия.

Саудитските официални лица не само настояват Белият дом да не затваря канала за доставки, но също така предупредиха администрацията да не се отказва от отдавнашното искане г-н Асад да напусне поста.

През последния месец на усилващи се руски въздушни удари, ЦРУ и неговите партньори увеличиха потока военни доставки към бунтовниците в Северна Сирия, включително произведени в Америка антитанкови ракети TOW, според официални лица. Тези доставки ще продължават да се увеличават в следващите седмици, възстановявайки запасите, изразходвани заради разширената военна операция на режима.

Представител на администрацията на Обама заяви, че военният натиск е необходим за изтласкване на г-н Асад от властта: „Асад няма да почувства натиск да направи отстъпки, ако няма жизнеспособна опозиция, която да може да постави режима му под натиск”. Освен оръжията, които САЩ са се съгласили да предоставят, представителите на Саудитска Арабия и Турция са подновили разговорите с американските си колеги за доставка на ограничен брой преносими противовъздушни системи или MANPADS на избрани бунтовници. Тези оръжия могат да помогнат да се обстрелват самолети на режима, в частност тези, които пускат варелни бомби и също така могат да имат възпиращ ефект върху руската авиация, според официалните лица.

Г-н Обама отдавна отхвърля такива предложения, позовавайки се на риска за пътническите самолети и страховете, че те могат да попаднат в ръцете на терористи. За да намали тези опасения, съюзниците на САЩ предлагат да се инсталира на оборудването т.нар. обезвреждащи ключове и специализиран софтуер, които да не позволят на оператора да използва оръжието извън определената за това местност.

Разузнавателните агенции на САЩ са загрижени, че някои по-стари противовъздушни системи може вече да са вкарани контрабандно в Сирия през канали за доставка, които ЦРУ не контролира.”

Ако това ви звучи като лудост, то е защото е точно това. ЦРУ работи със саудитците, за да оборудва „избрани бунтовници” с оръжия, способни да свалят пътнически самолети. За да се гарантира, че никой няма да свали някой  Бойнг 747, Вашингтон ще „инсталира допълнително” на оръжията „специален” софтуер, който прави така, че да могат да се използват само в рамките на определена територия.

Няма съмнение, че това вече минава границата на абсурда и навлиза в областта на необяснимото. Очевидно не е достатъчно, че САЩ доставят противотанкови ракети на бунтовници, но сега ЦРУ и Саудитска Арабия ще дават на тези бунтовници огневата мощ да свалят самолети, което означава, че при „най-добрия” сценарий те ще стрелят по руските изтребители, а в най-лошия – тези оръжия ще попаднат в грешни ръце и ще се използват за сваляне на пътнически полети.

Трудно е да се разбере как Джон Кери може да посещава „мирни” преговори във Виена и да се държи невъзмутимо при разговорите си със Сергей Лавров. САЩ и саудитците въоръжават сунитски екстремистки групи и ги насърчават да стрелят по руските и ирански сили. Ако Обама твърди, че това не е задочна война, то това е абсурдно. Изглежда съвсем възможно, САЩ да изпратят противотанкови оръжия на бунтовници, които стрелят по иранските войници; да разположат наземни части близо да Латакия, което означава с голяма сигурност, че ще атакуват Хизбула директно; да предадат оръжия на „избрани” участници, способни да свалят пътнически самолети, и то скоро след като руски пътнически самолет се взриви в небето над Синайския полуостров.

 

Превод: Георги Христов, a-specto.bg.