Ориентирът е ясен – посоката е Азия

Санкциите и изтеглянето на западните инвеститори след кризата в Украйна ще принудят Русия сериозно да разгледа отношенията си с източните съседи. Близката перспектива е Азия.

Александър Габуев
«Коммерсант-Власть»
В резултат на изострените отношения със Запада може да се стигне до закриване на достъпа на руските компании до световните финансови центрове. В продължение на много години повечето руски компании извършваха първично публично предлагане на книжата си на Лондонската фондова борса (в основната секция LSE се търгуват книжа на 53 руски компании с капитализация под 500 милиарда щатски долара), както и американските NYSE и NASDAQ. Сега много от публичните продажби могат да бъдат отменени или отложени за по-добри времена. Друга една негативна последица е отдръпването на капитала, което може да достигне 50 милиарда щатски долара за тримесечие.
Не по-малко сериозни последици може да има и желанието на ЕС да намали зависимостта си от руските въглеводороди, което ще му позволи една по-твърда политика спрямо Москва. Но предвид степента на енергийната зависимост от Русия Европа не може моментално да се откаже от руските въглеводороди. Основната заплаха е вероятната либерализация на износа на втечнен природен газ от САЩ.
Междувременно Москва изглежда вече има идея как да компенсира загубите. В отговор на санкциите на Запада трябва да се развият търговско-икономическите връзки с Изтока. Азия реално може да се превърне в пълноценна алтернатива на европейския пазар, убеден е управляващият партньор на инвестиционния бутик от Хонк Конг Eurasia Capital Partners Сергей Мен. Според него страните от Източна и Югоизточна Азия са най-бързо развиващият се пазар на ключови групи руски стоки за износ: въглеводороди, метали, химически продукти, храни. От 2009 г. Китай е най-големият търговски партньор на Русия (89 милиарда щатски долара през 2013 г.). Освен това Пекин е готов да помогне на руските си партньори. Въпреки сдържаната политическа реакция на КНР по повод събитията в Крим, в икономически план Китай е готов активно да помага на Москва в справянето с евентуалните санкции.
Като застраховка може да послужи укрепването на сътрудничеството с алтернативните партньори— Южна Корея и Япония, която е крайно обезпокоена от издигането на Китай. „След идването на власт на кабинета на новия премиер Синдзо Абе Токио възлага големи надежди на сътрудничеството си с Русия. Целта е не само да се развива бизнесът на японските компании в Далечния Изток на Руската Федерация, но да се помогне на Русия да избегне вероятността от превръщането си в суровинен придатък на КНР“ – споделя един от експертите-консултанти на японското правителство. Единствено Абе от лидерите на „седморката“ посети Олимпийските игри в Сочи, за да изглади отношенията с Русия и лично с Владимир Путин. На САЩ предстои сериозен геополитически избор: Вашингтон да продължи да оказва натиск върху Токио и Сеул или да разреши на азиатските си партньори да наложат символични санкции, за да не хвърлят Москва в прегръдките на китайските другари, оставяйки Русия без избор.