Организирането на нападенията в Париж е струвало 30 000 евро

Организирането на нападенията в Париж е струвало 30 000 евро

Публикувано от:

Организирането на нападенията в Париж от миналия месец, при които загинаха 130 души, е струвало на извършителите им не повече от 30 000 евро.

Терористите са финансирали нападението като са обединили малки суми, които са трудни за проследяване, и са използвали предплатени кредитни карти. Това съобщи френският финансов министър Мишел Сапин по време на пресконференция. „Цената на последните атаки, финансирането им, представлява сума ненадвишаваща 30 000 евро“, каза той. Министърът допълни, че това означава, че извършителите на нападенията не е трябвало да движат големи суми по време на подготовката си.

Според разузнавателния отдел на френското финансово министерство – Tracfin, за плащанията са били използвани предплатени кредитни карти, някои от които закупени в Белгия. С тях са плащани сметки за коли и апартаменти, използвани от атентаторите през последните 48 часа преди нападението. Според Сапин проследяването на дори малки суми пари може да се окаже от решаващо значение в борбата срещу тероризма, ако този тип информация се свърже с други елементи на разследването.

Източник: bgnes.com.