Орбан призова ЕС да изгради прагматични връзки с Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан, който подписа неотдавна силно критикуван договор с Русия за разширяване на ядрена централа в Унгария, днес призова енергично Европейския съюз да изгради прагматични връзки с Москва, предаде „Франс прес“.

„ЕС трябва изгради връзки с Русия по един прагматичен начин, защото ЕС има нужда от енергия за своето устойчиво икономическо развитие“, подчерта Орбан по време на конференция в Будапеща, в която участваха президенти на няколко европейски централни банки.

„Лично аз съм противник на комунизма от доста дълго време, но ако Европа не направи възможното да се снабди с енергията, която се намира в Русия, не знам, къде ще я търси, за да задоволи енергийните потребности на икономиката си“, каза той.

Орбан беше силно критикуван в родината си, защото подписа с Русия договор за разширяването на ядрената централа „Пакш“ без тръжни процедури и без дадена зелена светлина от унгарския парламент.

Днес унгарският премиер припомни, че Европа няма да успее, ако не може да осигури енергия на конкурентни цени. „Ето защо трябва да преосмислим ролята на ядрената енергетика“, подчерта унгарският премиер.

Унгария е силно зависима от Русия в енергиен план. Русия доставя 80% от потребявания в Унгария петрол и 75% от потребявания природен газ..