Опълченците изтеглиха 80 % от тежкото въоръжение

В съответствие с Минските споразумения Луганската народна република (ЛНР) е изтеглила от линията на съприкосновение почти 80 % от тежкото въоръжение. Това заяви в четвъртък лидерът на ЛНР Игор Плотницки.

„Изтеглянето на тежката техника е завършено на 80 %, ОССЕ го потвърди. От страна на Украйна всичко това се провежда доста по-малко активно. Те не се съобразиха нито със сроковете, нито с плановете, и изтеглянето на тежкото въоръжение при тях, според мен, е 15-20 %“, каза той.

„Украинската армия не изпълнява Минските споразумения“, допълни Плотницки.

„Ние вече писахме писма и до ОССЕ, и до Киев, Москва, Париж и Берлин за това, че Украйна целенасочено нарушава постигнатите споразумения“, каза той.

„И президентите, които станаха гаранти на изпълняването на Минските споразумения, мисля, че сега трябва да се намесят и да накарат Украйна да изпълни задълженията, които е поела“, счита Плотницки.

„Още повече, че задълженията по изплащане на пенсиите на жителите на ДНР и ЛНР Украйна отказа да изпълнява“, отбеляза лидерът на ЛНР.

В същото време опълчението в ДНР започна изтеглянето на тежкото въоръжение в присъствието на наблюдатели от мисията на ОССЕ, съобщи кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието.

„В присъствието на мисията от ОССЕ ние изтегляме САУ (самоходни артилерийски установки) с калибър 150 мм на разстояние до 100 км от линията на съприкосновение. Повече техника с по-голям калибър тук няма“, каза командирът на гр. Докучаев Юрий Шпагов.

Както стана известно по-рано, изтегляне на тежкото въоръжение в присъствието на мисията на ОССЕ се провежда и в района на Ельоновка. В момента представител на мисията потвърждава изтеглянето на оръжието. В колоната има пет самоходни установки.

По-рано министърът на отбраната на ДНР Владимир Кононов заяви, че ОССЕ контролира процеса по изтеглянето на тежкото въоръжение само от страна на опълченците.

„Наблюдателите (от ОССЕ) организират маршрутите си за патрулиране и те винаги съвпадат с тези, откъдето минават нашите сили. Ние изтегляме техниката и можем да предоставим видео-потвърждение – това не е проблем“, каза Кононов, давайки по този начин да се разбере, че ОССЕ иска да види именно къде ще бъде разположена военната техника на ДНР.

При това по думите на министъра на отбраната на Донецката република, ОССЕ не следи действията на украинската армия, която крие техниката си в гаражи и хангари.

„Това е достоверна информация: те не изтеглят техниката. Това е игра пред една врата, за съжаление. ОССЕ контролира само нашата страна, но не и украинската“, каза Кононов.