Опълчението: в Новорусия са загинали над 20 хил. украински военни

За 9 месеца на военна операция в югоизточната част на Украйна, сред украинските сили за сигурност са убити повече от 20 хил. души – военни доброволци и чуждестранни наемни бойци, съобщи ТАСС.

Според опълчението на Новорусия, от началото на наказателната операция от 3 април тази година, не се върнали от фронта 20 904 войници. Украинската армия е претърпяла загуби на жива сила около 11 590 военни, почти 4200 служители на МВР, около 380 служители на Службата на сигурност, около 420 служители на Граничната служба и около 90 военни от ЦРУ, ФБР, спецчасти на САЩ.

„От общия брой на загиналите са: 3282 бойци от „Десен сектор“, основно включени в Националната гвардия, а също 30 наемника от специалните батальони на олигарха Игор Коломойски „Днепър“, „Азов“ и „Айдар“. По оперативни данни, телата на загиналите се извозвали в Днепропетровск и се унищожавали в местен крематорий или се заравяли на мястото на разстрела и се числят като безследно изчезнали“, се казва в съобщението на портала „Новорусия“. Сред загиналите има бойци от Полша, Германия, Великобритания, Чехия, Турция и т. н. Общо 630 души.

1779 души сред загиналите са от други военни структури на Украйна.

Тук е моментът да се отбележи, че тези данни са приблизителни. При това остават хиляди хора, които са изчезнали в неизвестност, намират се в плен или просто са погребани в братски могили. Същевременно, Министерството на отбраната на Украйна публикува официални данни, съгласно които в Донбас са загинали 900 военнослужещи.