„ОПК“ създаде арктически контейнери за радиоелектронна апаратура

Обединената приборостроителна корпорация (ОПК, част от „Ростех“) започна изпитания на специален свръхиздръжлив контейнер за радиоелектронна апаратура, работещ в арктически условия, съобщи представител на корпорацията, предаде ТАСС.

„Новата технология е разработена от научно-производственото обединение (НПО) „Импулс“. Контейнерите са предназначени за радиоелектрониката, осигуряваща работата на радиотехническите постове, фарове, метеорологични станции и т.н. Те издържат на температура от -50 до +50 °С, земетресения от 8-ма степен, като могат да работят и в условия на отделяне на биологични и химически опасни вещества“, каза събеседникът на агенцията.

По неговите думи, контейнерите са оборудвани с пожарогасителни системи и виброударна защита, генератори, а също така и автоматично контролират параметрите на възлите и блоковете на намиращата се в тях радиоелектронна апаратура.

„В тях са установени системи за пълен контрол на външната и вътрешната среда, както и на техническото състояние на вградената техника. Данните, получавани от апаратурата, се предават на отдалечен терминал чрез спътников канал за връзка“, добави представителят на ОПК.

Той уточни, че контейнерите са предназначени на първо място за метеорологичната и навигационната апаратура, за информационно-телекомуникационното осигуряване на органите на федералното и общинско управление, за организиране на геоложки проучвания и индустриално развитие на отдалечени райони.