ООН прие единодушно декларация за Сирия

Съветът за сигурност на ООН прие за първи път единодушно декларация за Сирия. С нея се подкрепя плана за нови мирни преговори и прекратяване на гражданската война в страната. Предишните опити за резолюции и решения по темата обикновено срещаха вето от страна на Москва.
Текстът на документа беше изготвен от петте постоянни членки на Съвета за сигурност – Съединените щати, Русия, Китай, Великобритания и Франция, три седмици след като специалният пратеник на организацията за Сирия Стефан де Мистура представи доклада си пред Съвета.
Тогава той предложи и план да бъдат поканени враждуващите в Сирия страни за участие в четири тематични работни групи под ръководството на ООН, които да обсъдят прилагането на пътната карта за мир, съгласувана през юни 2012 година в Женева.
Тя предвижда създаване на преходно правителство с участието на всички страни, без обаче да се уточнява ролята на президента Башар ал Асад.
Тази декларация е рядък пример на съгласие за Сирия между постоянните членки Русия и Съединените щати, които имат право на вето. Единствено Венецуела, която е непостоянен член на Съвета, се разграничи от някои положения в документа.
Венецуелският представител Рафаел Дарио Карено обясни, че страната му е против да бъде нарушавано „суверенното право на сирийския народ на самоопределение чрез настояване за политическа трансформация“, съобщава БНТ.