ООН е в ужас от украинската мобилизация

Обявената в Украйна мобилизация ще стимулира корупцията и ще допринесе за развитието на контрабандния бизнес и незаконния трафик на хора, предупредиха от Управлението на ООН по координация по хуманитарните въпроси (УКХВ).

В отчета на УКХВ е отбелязано също, че новият указ на украинския президент Петро порошенко ще доведе до ограничаване на свободата на придвижването на хората.

„Украинският президент поиска от кабинета на министрите да разработят режим, ограничаващ напускането на територията на Украйна на мъжете в донаборна възраст. Предполага се, че те могат да напуснат страната само с писмено разрешение от местните военни комисари.

Този режим може да окаже негативно влияние върху свободата на придвижване на украинските мъже, да стимулира корупцията и трафика на хора. Отделът на ООН за защита на гражданите ще продължи да следи развитието на ситуацията“, се казва в доклада.

Припомняме, че четвъртата вълна на мобилизация в Украйна започна на 20 януари, като в нея е планирано да бъдат призовани в армията 50 хил. годни за военна служба мъже. През април и юни Киев е планирал провеждането на още няколко етапа на мобилизация, като общо през цялата 2015 г. се очаква да бъдат мобилизирани 100 – 150 хил. души.

Представителят на Генералния щаб на Украйна Владимир Талалай заяви, че „в хода на четвъртата вълна от мобилизацията има проблеми“. Според него, най-големи трудности се наблюдават в Сумска, Харковска, Черкаска , Тернополска, Закарпатска и др. области. В редица региони жителите в големите населени места организират протестни акции и не разрешават на представителите на военната комисия да раздадат повиквателните.

В началото на февруари от пресслужбата на Федералната миграционна служба на Русия (ФМС) съобщиха, че само за седмица броят на мъжете в донаборна възраст, които са пристигнали от Украйна, се е увеличил с 20 хил. „На руска територия общо се намират около 2,5 млн. украински граждани, като от тях мъжете, годни за военна служба, са 1 млн. 193 хил.“, съобщиха от ведомството.