Олимпиадата в Сочи ще бъде празник

Фрагменти от интервюто на Владимир Путин за телевизионните канали „Первый“, „Россия-1“, „ABCNews“, „BBC“, „CCTV“, агентству „AroundtheRings“, 17 януари 2014 г.

-Колко струва Олимпиадата и струва ли си това?

-Общата сума на подготовката за Олимпиадата е известна: 214 млрд. рубли. Ако се раздели по днешния курс на 33, ще се получи търсената цифра в доларов еквивалент. От 214 милиарда около 100 милиарда са държавни пари, всички останало са пари на частни компании, които са вложени преди всичко в хотелската инфраструктура.

Ние съвместихме няколко задачи. Първата – и това най-важното, е инфраструктурното развитие в южната част на страната. Мисля, че тук ние постигнахме голям успех, защото е създадена абсолютно нова транспортна, енергийна и екологична инфраструктура.

Втората задача, която си поставихме, е да възстановим базите за подготовка на руските спортисти от висок клас.

И накрая, трето, ние искахме да създадем съвършено нов планински туристически клъстер и да направим този регион на Руската федерация целогодишен курорт. Мисля, че и тук успяхме.

-Сега британците отиват или във Франция, или в Швейцария на ски, а Вие искате да ги убедите да дойдат в Русия? Ще можете ли да им облекчите визовия режим на едностранно признаване?

-Гостите на Олимпиадата ще могат да дойдат в сочи без визи, само въз основа на акредитация. И за да получат акредитация, при нас са отворени специални гишета във всички дипломатически ведомства.

Общият принцип е такъв: всички въпроси за визите или безвизовия режим се осъществяват въз основа на взаимност в целия свят. И ние много бихме искали нашите колеги в ЕС, в края на краищата, да се договорят за този безвизов режим.

-По време на Олимпийските игри в Лондон на покривите на жилищните блокове имаше установки „Patriot“. Ще видим ли нещо подобно в Сочи?

-Ще се постараем да направим така, че мерките за сигурност да не бъдат прекалени, да не бият на очи, да не подтискат участниците в състезанията и гостите на Олимпиадата, журналистите. Но в същото време ще направим всичко, което зависи от нас, за да бъдат ефективни тези мерки.

За осигуряването на безопасността ще бъдат задействани около 40 хиляди служители на органите на реда и специалните служби. Това значи, че ще защитаваме и въздушното пространство, и морската акватория, и планинския клъстер.

-Много политици на Британия и известни хора, в това число и Елтън Джон, изразяват тревога във връзка с отношението към хората с хомосексуална ориентация в Русия…

-В Русия няма наказателна отговорност за нетрадиционната ориентация за разлика от повече от една трета държави в света. В 70 страни в света се предвижда наказателна отговорност за хомосексуализма. Значи ли това, че ние изобщо трябва да отменим всички големи международни спортни състезания в тези страни?

Ние приехме закон, който забранява пропагандата и не само на хомосексуализма, но и сексуалните злоупотреби с деца. Но това няма нищо общо с преследването на самите хора за сексуалната им ориентация. Затова никакви опасения за хората с нетрадиционна ориентация, които възнамеряват да дойдат като гости или участници на Олимпиадата, не съществуват.

-Има ли връзка Олимпиадата в сочи с мечтата Ви за силна руска държава?

-Разбира се. Постиженията в спорта са в значителна степен проява на резултатите в икономическата и социалната политика. Ние и спорта развиваме преди всичко, за да създадем добри условия за решаването на демографските проблеми и подобряване на здравето на нацията. Смятам, че това е изключително важно и това не са мои лични амбиции, това е пряк, концентриран интерес на държавата и нашия народ.

-Имате ли възможност отново да се явите на избори и зрее ли такава мисъл в главата Ви?

-За това е още рано да се говори. Сега сме 2014 г., а изборите са през 2018. Трябва да се работи, а там ще се разбере, ще видим. Най-лошото и най-опасното, което може да бъде за човек, който се занимава с политика, е да се вкопчи в мястото си със зъби и нокти и да мисли само за това. Тогава провалът е неминуем, защото винаги ще се страхуваш да не направиш някаква грешна стъпка. Не трябва да се мисли за това, трябва да се мисли за резултатите.

-Как определяте успехът в Сочи? Ще бъде ли това за Вас въпрос на чест?

-Искам това да е успех за страната. Първата задача за нас на държавно ниво е да се създадат благоприятни условия за спортистите, гостите, туристите, журналистите. За да дойдат хората на спортния международен празник и да се почувстват в атмосферата на празника.

Второ, да повлияе това на развитието на масовия спорт в страната. Разбира се, ние очакваме резултати от нашите спортисти. Отчасти това е и мой успех също, успех на Правителството на Руската федерация, успех на регионалните власти, успех на всички, които са подготвяли и извършили тази работа. Това няма да е лично мой успех, това ще е успех за страната и се надявам, че той ще се случи.

 .