Оливър Стоун: Американците не могат да проумеят какъв е Путин

Оливър Стоун: Американците не могат да проумеят какъв е Путин

Публикувано от:

Режисьорът Оливър Стоун, който засне филма „Интервю с Путин“ смята за гротескно, че много негови сънародници не знаят какъв е Путин.

„Изглежда в момента много хора в Америка – в Държавния департамент, медиите и ЦРУ – се обявяват срещу каквито и да е отношения с Русия. Жалко“, каза той в интервю за немския вестник „Велт ам Зонтаг“.

По думите му САЩ „не се вслушват в Путин“. „Той е важен политик на световно равнище, а ние го обявихме за наш главен враг. В тази ситуация е гротескно, че мнозина американци не знаят кой е той“.

Стоун споделя, че след интервюто с руския президент той е останал с впечатлението, че „Путин не се стреми към създаване на експанзионистична, агресивна Русия, но иска да вижда, че се уважават нейните национални интереси“. „Това е нещо, което на Запад постоянно не се проумява. Може би САЩ не са заинтересовани Русия да има собствен суверенитет“, отбеляза Стоун.

Режисьорът посочи, че американската общественост „често познава Путин само по кратките интервюта, които показва телевизията на САЩ“. „Там го превеждат и в повечето случай гласът на превода е твърд, груб“, отбеляза той и добави, че именно по тази причина искал Путин да говори във филма на родния си език, а преводът е бил със субтитри.

„Моето впечатление е, че Путин наистина иска добри отношения с Америка, той смята, че САЩ и Русия биха могли да бъдат добри партньори – в борбата срещу тероризма, по контрола върху ядрените оръжия, опазването на околната среда. И той би се опитал да ги създаде дори с Тръмп“, смята режисьорът.

Премиерата на филма „Интервю с Путин“ се състоя по кабелната телевизия Showtime. Издателството Hot Books пусна книга с пълния текст на интервютата. Филмът ще бъде показан от днес в продължение на 4 дни по Първи канала на руската телевизия.

Източник: БГНЕС/ТАСС