Оланд лети за Минск с твърда решимост за постигане на мир

Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди, че в сряда заминава за четиристранната Среща на високо равнище в Минск с желание да бъде постигнато споразумение за мир в Украйна, предаде AFP, като се позова на официално изявление на Елисейския дворец. Дискусиите в навечерието на срещата продължават, добавя френският президент.

Полша стиска палци за успех на мисията на канцлера Меркел и президента Оланд утре в Минск, заяви министърът на външните работи на Полша Гжегож Схетина, цитиран от РИА „Новости“. Той обаче се съмнява, че примирието ще бъде постигнато в експресно темпо.

Подробности от очакваното в цял свят споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна все още се пазят в тайна. В очакване Киев да даде широка автономия на ДНР и ЛНР, вероятно ще бъде създадена демилитаризирана зона, посочва Bloomberg.

В самото навечерие на съдбовната среща в Минск украински депутати предприеха поредната крайно деструктивна и провокативна стъпка, предадоха информационните агенции. Пресслужбата на Върховната рада съобщи, че в украинския парламент е регистрирано постановление за временно преустановяване на дипломатическите отношения с Руската федерация, информира ТАСС.

Предложението е на депутатите от Радикалната партия Дмитрий Линко и Андрей Лозов. Текстът на документа под номер № 2095 все още не е публикуван на сайта на парламента, но ако обсъждането му бъде форсирано в сряда, то едва ли ще създаде подходящ фон за благоприятно развитие на срещата в Минск, коментират анализатори.