Одеса – на българите. Черновци – на румънците. Украйна се пука по шевовете

Обещанието на Петро Порошенко да създаде кримско-татарска автономия даде дългоочаквания сигнал. За правото си на автономия вече заявиха украинските етнически българи и румънците. Живеещите в Украйна руснаци мълчат. Те вече са казали всичко, пише Евгения Красилова в РИА Новости.

Етническите българи, населяващи Одеска и Херсонска област, се обърнаха към украинския президент Петро Порошенко с молба да им бъдат предоставени териториални автономии. С аналогично искане се обърнаха и румънците в Буковина. Те искат особен статут за територията на Черновицка област. По-рано правата си в Закарпатието потърсиха и унгарците и русите. По-широки пълномощия искат Харков и Запорожието.

По всички признаци Украйна се пука по шевовете. При това не само на изток, но и на запад. Основната причина е в това, че хората се измориха от киевската власт, която с действията си разори страната и сега прави всичко възможно, за да унищожи и държавността.

1459733319

Инициативата си украинските българи обясниха с последното решение на Петро Порошенко за създаване на кримско-татарска автономия. При това, без да е ясно къде именно. Но изведнъж настана остра нужда от това и президентът дори е готов да направи промени в конституцията. И ето че 200-годишната българска диаспора се замисли, че и тя може да разчита на същите права.

Макар че, като цяло, украинският лидер всъщност изобщо не възнамерява да делегира някакви особени права на кримските татари. През всичките години на независимост украинските власти никога не са се интересували от съдбата на кримско-татарския народ. Същият този Порошенко, работейки при президента Кучма, Юшченко и Янукович, за кримските татари не е казал и дума. След като стана президент – също.

Чак след присъединяването на Крим към Русия на кримските татари, населяващи полуострова, им бяха възстановени правата, а родният им език признат да един от официалните. И ето че и Порошенко изведнъж си спомни за неотменните им национални права. Днешното изказване на украинския лидер за кримско-татарската автономия не е нищо повече от политическа игра. Игра за децентрализиране на властта. Макар именно децентрализацията да би могла да спаси Украйна от разделение. Това би позволило на регионалните власти да приемат решения, да контролират бюджета и по-ефективно да решават проблемите.

Но Киев продължава само да имитира процеса, раздавайки празни обещания. Междувременно за правата си могат да заявят и поляците, гърците и много други. А може би, дори и грузинците, които в Украйна днес са предостатъчно, за да създадат отделна автономия. В Одеска област, например.