Ованес Мелик-Пашаев: България е втората ми родина

От Оля Ал-Ахмед.

Ованес Мелик-Пашаев е роден на 9 април 1951 година в Москва в семейството на интелектуалци. Завършил е с отличие математическата гимназия. През 1974 г. завършва физика в Московския държавен Университет „Ломоносов“. От 1974 до 1978-а преподава в катедрата по „Физика“ в същата алма матер. Рокът тогава става негова страст. През 1972-а се жени за голямата си любов – Жана от Стара Загора. Двамата имат дъщеря – Лияна. От 1996-а Мелик-Пашаев живее постоянно в България. Президент е на JVL Bulgaria Holding Ltd. През 2001-а създава компанията „Жокер медия“, която първоначално популяризира руската култура в България. Постепенно ролята й се разраства и компанията става водеща в продуцентската дейност у нас. „Жокер медия“ е канила най-видните изпълнители на световната сцена в различните жанрове. Мелик-Пашаев е инициатор и създател на обществената организация „Форум на руските съотечественици“, която се занимава с широк спектър благотворителност. Любимата фраза на Ованес Мелик-Пашаев е „Нашето бъдеще е в децата ни!“

– Не знам поради каква причина, но в България винаги ми съкращават фамилията само с Пашаев, което е неправилно, защото фамилията ми е Мелик-Пашаев. Малкото ми име е типично арменско – Ованес. Мелик-Пашаеви е известен княжески аристократичен род на военоначалници в Нагорни Карабах. За това свидетелства втората част на фамилията ми е „паша“, а “ мелик“ – означава княз. Всички хора в света, които носят името Мелик-Пашаеви сме роднини. Тази фамилия идва от шест братя и техния род.

– Винаги ли сте поддържали този екстравагантен вид – малка опашка, шапка… Подражавате ли на някого или това е типично ваш стил?

– Предоставям ексклузивно за „Стандарт“ моя стара снимка, която никога не е публикувана – за да удостоверя колко отдавна ходя в този стил. От младите луди години, когато безумно бях увлечен по рока. Започнах да се занимавам с шоубизнес едва на 20. От тогава поддържам този дрес код. Имах много буйна коса, с което не мога да се похваля сега. На никого не подражавам, по скоро на мен ми подражават!

– Какво ви доведе в България?

– Всичките ми любими жени живеят в България. Женен съм за българка от 43 години. Нашата скъпа дъщеря Лияна и двете ми прекрасни внучки са родени в София. За мен България е втора родина!

– Можем ли да сравним отношенията между България и Русия в момента като опъната струна, която всеки миг може да се скъса? Има ли русофобство в страната ни и на какво се дължи, според вас?

– Според мен в България 80 процента от хората са русофили, всички останали са личности, предопределени да взимат напълно противоположна позиция. Това са хора от парламента и държавни институции. Те трябва официално да поддържат и да отстояват тази теза. В същото време точно те в приятелски и неформални разговори откровено заявяват, че прекрасно се отнасят към Русия, че обичат руснаците, руските песни и традиции. Същите тези хора много добре са запознати с руското изкуство, обожават руската кухня. Положително отношение към Русия се наблюдава и у младежи, които не са били свидетели на добрите стари времена. С носталгия си спомням годините, когато в България животът беше напълно спокоен и подсигурен. Отношенията между хората бяха по-хуманни, не както сега. Днес България, като член на ЕС е принудена да говори това, което и диктуват зад океана. Ето от тук и произлизат т.нар. платени русофоби – те са такива по длъжност. Сега, когато Русия се намеси в Сирия и започна масовото изтребване на терористите, отношението на световната общественост към нея се промени. Наблюдава се постепенно затопляне на отношенията между ЕС, САЩ и Русия. То ще повлияе на отношенията и несъмнено ще разтопи русофобията.

– По образование вие сте физик, на практика сте бизнесмен. Как преминахте от музиката в бизнеса?

– Да, завършил съм физика в Московския университет „Ломоносов“. Дори съм преподавал няколко години физика. Имам редица научни публикации и точно преди да защитя дисертацията си, разбрах, че това не е моето амплоа. Още в университета започнах да се занимавам с музика и създадох рок група. В студентските години музиката ми беше хоби, което в последствие прерасна в професия.

– Кой всъщност управлява „Жокер медия“ – вие или дъщеря ви? От колко години продуцентската фирма е на пазара?

– „Жокер медия“ става на 15 догодина. Компанията се управлява от професионален мениджърски екип, част от който са дъщеря ми Лияна и зет ми Георги, който се занимава с финансите. В музикалния и продуцентски бизнес се намирам повече от 40 години. Дъщеря ми Лияна е завършила Американския университет в Швейцария и перфектно владее английски език, поради което много добре и се отдават преговорите с западните изпълнители.

– Бихте ли разказали за най-интересния гост, когото сте канили?

– За мен най-интересната личност, с която съм работил, е великият руски певец Йосиф Кобзон. Първо, той ми е приятел от години, и второ – наистина е уникален със своя талант и доброта. Чувстваме го като наставник, от когото взимаме пример. В борбата му за живота, в помощта, която непрекъснато оказва на всички хора около него. Той помага на няколко детски дома, продължава да помага на много музиканти, които нямат необходимите материални възможности да си проправят път, дарява за болни хора. Да не забравяме и геройството му в „Норд Ост“, когато влезе по време на щурма на театъра, обсаден от терористите и вадеше собственоръчно децата от кошмара. Преди дни бях заедно с него в Донецк, където той беше поканен като почетен гост на „21 международен фестивал на звездите на световния балет“. Изнесе двучасов концерт. Залата стана на крак, всички се разплакаха. За мен Кобзон е човек-крепост, несломим, непоколебим изключителен певец и личност!

– Напоследък вие засилихте балета в програмите на „Жокер медия“. На какво се дължи този приоритет към нежното изкуство?

– Балетът е от нашите постоянни програми. Задължително два пъти в годината ние се стараем да преподнесем на българският зрители вечното нежно изкуство. То е много необходимо на фона на другите жанрове. Може би липсата на нежност напоследък в заобикалящата ни действителност ме подтиква да каня по често нежността на сцената, за да я почувстват зрителите. Друга причина за любовта ми към балета е, че по-голямата ми внучка Ивана професионално се занимава с това изкуство и едва 10-годишна тя вече танцува на голямата сцената.

 

 

– Доколкото ми е известно и другата ви внучка се готви за балетната сцена. Разкажете ни за малките ви принцеси.

– Ирена и Ивана се обучават в хореографското училище „Галина Уланова“ към Руския лицей. Успехите им се дължат на майстора Шара Карсакпаева. По-голямата ми внучка е танцувала вече в няколко световни балетни постановки. Със солово изпълнение участваше и в „Дон Кихот“ на една сцена с прима балетистите на Болшой театър. Тази постановка се игра със зашеметяващ успех преди две години в Донецк на фестивала на звездите на световния балет. Ивана е танцувала в няколко постановки с Имперският руски балет под ръководството на Гедиминас Таранда. Тя е напълно предопределена, докато по-малката й сестричка все още не е наясно със себе си каква иска да стане. На нея повече и се отдават народните танци. Голямата от сега си е поставила крайна цел – „Ще стана прима балерина!“ Ние се стараем да развиваме детския балет. От 1 до 12 юли ежегодно в Камчия „Жокер медия“ организира международен детско-юношески фестивал на балетното изкуство Grand dance academy с участието на Академията на Болшой театър и на Имперският руски балет. Каним видни балет-майстори, които провеждат фестивала и занятията с децата. Даваме специална голяма награда – покана за обучение и стаж в Академията в Русия. Децата в конкурса са от 8 до 18 години от различни страни и националности. Всички желаещи да танцуват в конкурса по балетно изкуство в Камчия биха могли да се запишат за участие на сайта Granddanceacademy.com.

 

 

– Какво бъдеще бихте искали за своите внучки?

– Най-важното е да растат в здрава, морална и ценностна среда. Да получат добро обучение в училище, да имат свестни приятели. Главна роля в оформянето на доброто бъдеще играе семейството.

– Вие като промоутър на изкуството и пазител на традициите и ценностите как ще коментирате разрушенията на културното наследство на Сирия и Ирак от терористичната групировка „Ислямска държава“?

– Това е пълно варварство! Унищожават историята на човечеството. Народ без история, не е народ, той не съществува. Целта им е да изтрият националната идентификация на тези народи. Повече от ясно е, че тези терористи имат за цел да затрият човешката цивилизация, а не само определени страни. Те не посягат само върху християнските ценности, а унищожиха древните асирийски и шумерски паметници на културата, сринаха древна Палмира.

Тези бандити нямат нищо общо с исляма и мюсюлманската вяра.

Те са позор за мюсюлманите. Това са разрушителите и унищожителите на света, платени терористи, с които трябва да се борим.

 

 

– Как ще коментирате кризата с бежанците?

– Кой създаде явлението „бежанци“? Кой създаде терористичните гнезда? Това е определен план, наложен от хората, които посяха хаос в Близкия Изток. Само 15 на сто от бежанците са сирийци, всичко останало са индивиди, които нямат абсолютно никакво отношение към трагедията в Сирия. Биографията им се пише наново с измислени имена. Това са готови потенциални терористи, които навлизат всеки ден в Европа. Каква връзка имат нелегалните мигрантите от Йемен, Африка, Еритрея, Сомалия, Мали, Судан, Афганистан с войната в Сирия. Европа се пръска по шевовете и накрая ще се пръсне! ЕС трябва незабавно да прекрати финансирането на квотите за бежанци. Това до нищо хубаво няма да доведе. Тези хора, прииждащи от всякъде се надяват да си живеят спокойно и охолно на европейска територия за сметка на социалните помощи. Е една дума – безплатно. Те не искат да работят, не искат да правят абсолютно нищо. Това е обидно за социално слабите в самите европейски страни. Хората негодуват, че за техните пенсии нямат надбавки, че майчинските и социалните помощи са малки и недостигат, а за бежанците се отделят огромни пари. Това е просто недопустимо и парадоксално.

– Бихте ли споделили позицията си за намесата на Русия в Сирия?

– Тя беше направена своевременно и правилно. С това Русия показа бездействието на западната коалиция. Всяка от държавите в коалицията си отстояваше нейните интереси. Русия нагледно показа на света как трябва да се бори с тероризма. На страната на ИД се сражават хиляди руски мюсюлмани, така че с този ход Русия се предпазва и от тях. Защото един ден те ще се върнат. За съжаление, напоследък общественото мнение много се манипулира. Съществува Сирийска Обсерватория по правата на човека. Седалището на тази организация е в Лондон. Както се изясни, в тази Обсерватория работи само един човек, който преди време е въртял дюнери в Лондон, след което той заявява, че може да играе ролята на говорител на сирийската съвест. Западът моментално инвестира в него милиони и така той става говорител на Сирийска Обсерватория по правата на човека подавайки всеки ден на света лъжи и измишльотини.

Според тях руските самолети са обстрелвали болница. Или са загинали цивилни граждани. Това са пълни лъжи. Така западната преса отразява събитията, цитирайки тази Сирийска Обсерватория по правата на човека, която е напълно измислена организация с един служител. Русия е губеща по средствата на масова информация, защото е сам воин в полето. Европейските масмедии печатат всичко под диктовка и се наблюдава пълна фалшификация и изопачаване на обективната истинска информация. Великобритания иска да се забрани руския канал RT, тъй като гледната му точка не съвпада с тази на правителството в Лондон. За каква европейска демокрация говорим в случая? Руските ВВС правят изключително точни удари и ако не беше тази намеса на Русия в Сирия, още дълги години нищо нямаше да се промени. И светът щеше да вярва на псевдоборбата на САЩ и коалицията с тероризма.

 

 

– Какво ще кажете за упадъка на моралните ценности като еднополовите бракове? Докъде ще стигне човечеството с премахването на всички нравствени бариери?

– За мен това е повече от ужасно! Наблюдавам нарушаване на правата на християните по цял свят. Бях в Париж, когато над милион семейства с децата си излязоха на протест против еднополовите бракове. Хората са забравили основата на християнство. Спомнете си заповедите в Библията или проповедите на Моисей. Това отклонение от правия път е определено в Светото писание като грехът на Содом и Гомор и всички негови последователи рано или късно ще намерят своето възмездие. Категорично съм против еднополовите бракове и осиновяването на деца от такива двойки. Осиновените от еднополови двойки деца стават често обект на изнасилвания , педофилия и сексуален тормоз. Те мислят, че това е редно и един ден ще поемат щафетата по този гнусен, но вече узаконен начин. Това е напълно антинравствено от където и да го погледнем. По какъв начин в страните, узаконили еднополовите бракове ще има раждаемост?! Или нелегалните емигранти ще им раждат деца, които ще стават граждани на Европа, която постепенно става безплодна. Къде са християнските ценности на християнска Европа!? На сегашният етап сме свидетели на безскрупулна им подмяна. Наблюдаваме и друг парадокс. Социалните власти в много страни неправомерно отнемат децата на по-несъстоятелни и социално слаби семейства, като ги дават за осиновяване на еднополовите двойки. Така тези деца стават законни жертви на педофилията. От друга страна това е и начин за съществуване, тъй като еднополовите брачни двойки получават по 6000 евро на месец за издръжка не тези деца. Защо не ги дадат тези пари на истинските им родители, без да им отнемат децата поради несъстоятелност? Препоръчвам филма „Содом“ на режисьора Мамонтов, в който този проблем се разглежда обстойно. Църквата също е категорично против еднополовите бракове и силно осъжда педофилията. От друга страна президента на САЩ Барак Обама се снима на корицата на популярно гей списание и с удоволствие коментара участието си при гейовете.

 

 

– Вярвате ли в Бога?

– Да, вярвам. И затова ми е обидно, че все повече безбожници се навъдиха. Те не следват никакви норми на поведение и морал.

– А какво сте приготвили за българските зрители? С какво ще ни изненадате до края на годината и в следващата?

– На 1 декември в зала 1 на ДНК завършва юбилейното турне на Нешка Робева. Предвиждаме гала, невероятно шоу с много изненади за зрителите. По тяхно желание на 11 декември ще проведем допълнителен концерт със специалното участие на известната група „Грамофон“. След което българската публика ще може да се наслади на рецитала от последното турне на Хосе Карерас. Феновете с нетърпение очакват големия тенор на българската сцена. Гала концертът му е със специалното участие на звездата на „Болшой театър“ Анна Аглатова. В средата на декември ще ни гостува Московският академичен балетен театър. Неговите звезди ще покажат за първи път на българската сцена иновативната постановка на „Пепеляшка“, както и традиционната „Лешникотрошачка“. Балетните постановки ще бъдат на 12 и 13 декември в зала номер едно на НДК. Успяхме да съберем Ромина и Ал Бано, с чийто концерт на 16 декември в зала „Арена Армеец“ ще завършим представленията на „Жокер медия“ за тази година. За догодина голямата изненада ще предстои на 28 март в зала „Арена Армеец“. Поканили сме парад на шампионите с участието на звездите от „Ледниковият период“. Всички те са олимпийски, световни и европейски шампиони по фигурно пързаляне. Шоуто е под ръководството на легендарния фигурист и треньор Иля Абербух.

На 18 април пристига и балетът „Великият Гетсби“. На 12 юни ще гостуват и легендарната група „Форинър“. По желание на публиката водим усилени преговори с руската звезда Григорий Лепс. А през есента сме поканили супериталиански звезди.

Имам заветна мечта – след 8 години да поканя внучката си като прима-балерина на сцената.

– Има ли нещо, за което забравих да ви попитам?

– Винаги има още какво да се каже. Преди дни се върнах от Донецк, където беше балетният фестивал. На сцената излязоха децата на войната. Тези мили крехки ангелчата, които до скоро се криеха от снарядите, се върнаха в училищата и на сцената. Това е трогателно. Улиците на Донецк са подредени и чисти. Донецк е жив!

 

 

Източник: „Стандарт“.