Обстановката в Донбас остава напрегната, има загинали

Ръководството на Донецката народна република обвинява украинските военни в нарушение на „режима на тишина“, предаде РИА Новости.

През последните денонощия в Донецк са загинали 12 мирни жители, в това число едно дете, а 13 души са били ранени. Украинската армия нарушила примирието 11 пъти. Снаряди се взривяват в Киевския район, има много разрушения. Обстреляни са 10 близки до Донецк населени пункта.

По данни на разузнаването на ДНР, зоната на бойните действия се разширява. В Харковска област са пристигнали нови бойци от „Десен сектор“. Групировката наброява над 300 души.

Освен това, Донецк отново бе подложен на обстрел от страна на украинските сили, които обстрелвали предимно гъсто населени райони на града. Под обстрел се озовали и близките села Ясиноватая и Комисаровка. Украинските части продължават да нарушават примирието. През целия уикенд под артилерийски и минометен обстрел е бил подложен съседен на Донецк град Кировское. Там са били напълно унищожени няколко жилищни сгради,а също сграда на пощата, където местни пенсионери получават пенсиите си.

По-рано, в резултат на обстрел на жилищен квартал в Донецк е пострадала 100-годишна пенсионерка. В болницата се наложило да ампутират крака й.

Под обстрел от системи за залпов огън на украинската армия бе подложен и район на Дебалцево. В резултат на това, двама души са загинали и трима са били ранении.

Обстрелян бе и гр. Горловка от системи «Град». Там загинал един мирен гражданин, а четирима са били ранени.

В района на донецкото летище от населения пункт Пески украинските сили нанесли артилерийски удар по жилищните квартали на Куйбишевския и Киевския райони в Донецк. Две сгради са ударени. Загинал е един мирен гражданин.

Разузнавателните служби на Донецка народна република съобщиха, че на окупираните територии от украинските сили, продължават да изчезват хора с цел откуп.

Така според съобщенията на жителите на Волноваха, късно вечерта в района на блокпоста, разположен до мост, бойци от батальон «Азов» са хванали мъж с обвинения за сътрудничество с опълченците. На съпругата на отвлечения бол поставен ултиматум, че ако в рамките на едно денонощие не плати откуп за него в размер на 5 хиляди доллара, мъжът й ще бъде разстрелян. Припомняме друг подобен случай, вечерта на 10 октомври 24-ти батальон «Айдар» задържанл мирен гражданин Андрей Комаровский на улица Чижевски с обвинение за съдействие на опълченците. Младият мъж бе подложен на зверски побой, след което бил откаран в неизвестно направление.

Същевременно, ръководството на ДНР планира да започне процес по изтегляне на артилерията и тежката техника от населените пунктове след като „режима на тишина“ продължи 5 дни.