Обелиск, в памет на руските защитници на Франция през I-та световна война

Паметникът на руските войници, загинали през Първата световна война, е открит във Франция в община Агилкур (департамент Ена), на мястото на големите сражения през Първата световна война. Паметникът е поставен на възвишението Мон Спен, което руснаците през пролетта на 1917 г. са отвоювали от кайзеровата армия, окупирала тези позиции повече от три години.

Маковите полета на Марна са кървавите полета на боевете през Първата световна война – великата война, както пишат за нея във френските учебниците по история. И както маршал Фош пише в мемоарите си, ако Франция не беше изтрита от европейската карта, това беше само благодарение на смелостта и героизма на руските войници.

През 1914 г. контранастъплението, предприето от Русия, принудило германското командване да изтегли два армейски корпуса в посока Париж. Възвишението оставало като крепост, която кайзеровата армията удържала в продължение на 3 години. През пролетта на 1917 г. руските батальони щурмували непрепрестъпното укрепление. Близо 2 000 руски войници били убити, ранени или изчезнали, но задачата, поставена от френското командване, била напълно изпълнена от руския отряд.

Пиер Малиновски: „Този епизод за десетилетия е бил забравен. Всеки е знаел за битката при Марна, за маршал Малиновски, но никой не знаел, че само тук, само на този хълм, където преди 100 години са били траншеи, са погребани 700 руски войници и офицери. Те са пристигнали тук от Екатеринбург. Представяте ли си, те са изминали няколко хиляди километра, за да може Франция да победи. „

Пиер Малиновски, не е потомък на съветския маршал, а само съименник. Преди няколко години той започнал амбициозен проект за разкопки в местата на сраженията през Първата световна война.

Пиер Малиновски: „Ние критикуваме Русия за всичко, но ние забравяме, че например, решението дали да се влезе в бой е било взето не от офицерите, а от войниците. С мнозинство от гласовете те решили да предприемат атака. На следващия ден стотици от тях не се завърнали от боя. С цената на своя живот те потвърдили лоялността на Русия към съюзническия дълг. „

https://www.ntv.ru/novosti/2024206/

https://www.youtube.com/watch?v=AnKUOAFdp6E