Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Русия – Историческият център на Ярославъл

Ярославъл е прекрасен  образец на реформите през епохата на Просвещението, въплътил нейните идеали. Днес в него могат да се видят както образци на древноруската архитектура, така и постройки, издигнати по време на Екатерина  Втора.

Историческият център на Ярославъл, ограничен от улиците „Собинов” и „Республиканская” е  внесен  в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 2005г, като  изключителен пример на архитектурната и градоустройствената реформа на Екатерина II, разгърната по цяла Русия през 1763г. В Ярославската история тази територия е известна като Рублений город и Земляной город.

Рублений город е така нареченият Ярославски Кремъл – най-старата част на града,  с който преди 1000 години започва историята на Ярославъл. След силния пожар през 1658 година, когато изгарят всички дървени постройки, „Рублений” город остава само като име.  Земляной город е по-мащабна територия, ограничена в миналото от землен насип. Както Рублений,така и Земляной город  са пазители на историята на Ярославъл. Тук са се съхранили непокътнати, реставрирани или построени отново религиозни и културни паметници.

В края на 18 век  за нов център на града е определена църквата „Пророк Илия“, намираща се недалеч от брега на Волга. Тя е един изключителен паметник на ярославската архитектурна школа.

 

 

 

 

 

 

Църквата „Пророк Илия“ е не просто паметник, това е най-първият градски  храм,  издигнат от самия Ярослав Мъдри. Според легендата,  победата на  княза над мечката се е случила именно в деня на Пророк Илия.   Мечката е станала символ на града, в чест на смелия княз.

 

 

 

Успенски събор

Успенският събор е построен през 1215 година и не едно столетие е бил украшение  и най-древната каменна постройка на Ярославъл до 1937 година, когато по заповед на съветската власт съборът е бил разрушен.  На 26 октомври 2004 година на същото място е бил построен новият Успенски събор със средствата на столичен меценат, непосредствено  преди празнуването на 1000 годишния юбилей на Ярославъл.

Знаменската кула

Znamenskaya Tower in Yaroslavl 01.jpg

Знаменската кула е една от съхранилите се до наши дни кули на Земляной город. Построена през 1658-1659 години. На стената е била нарисувана иконата „Знамение” на Света Богородица, която се смята за чудотворна.

При преминаване през вратата по времето на Петър I са вземали данък за носене на бради и старинни дрехи.

 Палатите на митрополит Йона Сисоевич

Митрополичьи палаты

Митрополичьи палаты в Ярославле Наличники

Друга историческа забележителност на Ярославъл са Митрополитските палати, които са едни от най-старите паметници на гражданската архитектура.  Някога тази постройка се е смятала за най-хубавата в града, в нея е отсядала Екатерина Велика.  Построени в края на XVII век като парадна резиденция на митрополита, те пазят множество неразгадани тайни. Изследователите все още не могат да разберат предназначението на редица вътрешни помещения, а също така необходимостта от 2-метрова дебелина на стените. В наши дни в Митрополитните палати действат експозициите на Ярославския художествен музей, в частност изложба на икони, най-древните от които са от 13 век.

Экспозиция музея

Экспозиция музея

Экспозиция музея

 

Спасо-Преображенски манастир

Основан през 1215 година, на неговата територия е намерено легендарното «Слово о полку Игореве» – произведение, смятано за най-великия паметник на древноруската литература. Фреските на манастира са уникални – това не е само паметник на стенописите в Ярославъл, но и втори подобен паметник в цялата страна. В Спасо-Преображенския манастир често се е отбивал Иван Грозни, тук е идвал Михаил Романов.  Днес, в манастира се намира Ярославският историко-архитектурен и художествен  музей – заповедник.

Спасо-Преображенский собор Спасо-Преображенского монастыря - Ярославль Россия - Золотое Кольцо -

 

Спасо-Преображенский собор Спасо-Преображенского монастыря