Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Русия – Кижский погост

В наши дни „погост” означава гробище, а много отдавна в Руския Север с тази дума е обозначаван селски район, в главното село на който е построявана църква.

Световно известният архитектурен ансамбъл Кижский погост се намира на остров Кижи, на Онежкото езеро. Названието на острова е съзвучно с карелската дума „кижат”, което означава „увеселения”. Археолозите смятат, че в дълбока древност хората са се събирали на острова за извършване на езически обреди. По-късно тук възниква селище.

 

Ансамбълът е образец на традиционното руско дървено строителство и се състои от единствената в света 22 куполна Преображенска църква, нейното архитектурно ехо Покровската църква и обединяващата двата храма камбанария.

След като старата Преображенска църква била ударена от мълния, селското събрание решило да се построи нова, каквато хората не са виждали. Двадесет и двата купола на Преображенската църква се извисили в северното небе през 1714 година. Десет години работили дърводелците в Кижи. Легендата назовава името само на един от майсторите – Нестор, който, завършвайки работата, хвърлил  брадвата в Онежкото езеро с думите: „ Не е имало никога такава – и няма да има друга!”

Республика Карелия. Медвежьегорский район. Кижи. Церковь Преображения Господня. Фотография.

През XVIII век Преображенската църква е била най-високата църква в Русия – 37 метра. Главното украшение на църквата са 22 купола с различни размери. Изключително сложната конструкция на Преображенската църква се изпълнявала единствено с брадви. При удара на брадвата острието не раздробява дървото както при триона, което не позволява да се поема вода. Смята се, че при строителството на Преображенската църква не са използвани гвоздеи. Северните строители са разбирали красотата на дървото. За покриване на куполите са използвани пластини, изрязани от трепетлика – това дърво след време придобива огледални свойства.

Разположени под различен ъгъл, пластините преливат в сребрист цвят по време на белите нощи или се обагрят в огнени краски при изгрева на слънцето, или стават сини като северното небе.

Огромната Преображенска църква била „лятна”, не се отоплявала.След половин век построили „зимната” Покровска църква за богослужения през зимата .

Девет от куполите на храма образуват ажурна корона, повтаряйки силуета на Преображенската църква. Украсата на църквата е скромна със зъбчат пояс около фронтона. Това не е само декоративен елемент, а хитроумна система за защита от влагата.

 

Камбанарията е третото и най-младо здание на Кижский погост, построено през 1862г. Жителите на Кижи наели 10 дърводелци за подновяване на овехтялата камбанария и цялото село помагало на майсторите. От височина 30 м. звънът на камбаните се разнасял по водата на много километри.

Кижский погост е станал основа за създаване на първия в Русия музей под открито небе.

На територията на музея от 10 хиляди хектара се съхраняват 76 старинни дървени постройки,

Kizhi (3).JPG

в това число най-древната в Русия църква Възкресението на Лазар

  и над 30 хиляди предмети от селския бит, и около 500 прекрасни икони.