Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в Русия – Белокаменните паметници на Владимир и Суздал

Старинните градове Владимир (основан през 1108г.) и Суздал (известен от 1024г.), разположени в центъра на европейската част на Русия, през XII-XIII в. са били начело на могъщото древноруско Владимиро-Суздалско княжество.

Князь Андрей Боголюбский.jpg

По време на управлението на сина на Юрий Дългоръки – Андрей (1157 – 1174), се разгръща ожесточена борба с местните боляри. Андрей премества столицата от Ростов в неголямото градче Владимир на р. Клязма, което застроява с необичаен разкош. Изградени са непристъпните белокаменни Златни врата, издигнат е величественият Успенски събор. На шест километра от столицата на княжеството при сливането на реките Нерл и Клязма, Андрей основава своята извънградска резиденция – Боголюбово. Тук той прекарва значителна част от времето си, поради което получава прякора „Боголюбски”.

С.А. Кирилов «Андрей Боголюбский.(Убийство)»

В Боголюбския дворец, през една тъмна юлска нощ на 1174 г., Андрей е убит в резултат на болярски заговор, оглавен от роднините на болярина Кучка, бившия владетел на Москва.

Политиката на Андрей продължава неговият доведен брат – Всеволод Голямото гнездо (1176-1212).

Всеволод III Большое Гнездо («Царский титулярник», 1672 г.)

Князът има много синове, откъдето получава този прякор (неговите синове са изобразени на релеф върху стената на Владимирския събор във Владимир). Двадесет и две годишният син на византийска принцеса и Юри Дългоръки – Всеволод жестоко наказва болярите-заговорници, убили неговия брат. Борбата между княза и болярството завършва с победа на княза.

В периода на съществуването на Владимиро-Суздалското княжество, тук  е основана архитектурно-художествена школа, за която е било характерно облицоване с плочи от бял варовик (оттук и наименованието – „белокаменни паметници”), изисканост на пропорциите, фина резба върху камък за изобразяване на различни сюжети, външна лекота на зданията и умение да бъдат вписвани в околния пейзаж.

Истински шедьоври на тази школа са осем отделни паметници плюс два ансамбъла, вписани в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Някои от тях се намират в центъра на гр. Владимир (Успенският и Дмитриевският събори, Златните врата), други – в Суздал (Рожденсвенският събор и Архиерейските палати на Суздалския кремъл, Спасо-Евфимиевият и Покоровският манастири), разположените в предградията – храмът Покров на Нерл, дворецът на Андрей Боголюбски в Боголюбово, а също така църквата на Борис и Глеб в село Кидекша.

Успенският събор

Россия. Успенский собор, г. Владимир

Построен за 3 години (1158-1160),  веднага е станал главна архитектурна доминанта на древния Владимир. Високият белокаменен с 5 купола събор, който поразява със своята хармония и изобилие на украшения от злато, се превърнал в главен храм на цялото княжество. В него са били короновани князете Александър Невски, Дмитрий Донской, други Владимирски и Московски князе, някои от тях (Андрей Боголюбский, Всеволод Голямото гнездо и др.) са погребани тук. В манастира се е намирала светинята на Владимир – иконата Света Богородица, донесена в древна Русия от Константинопол и наречена Владимирска (понастоящем се намира в Третяковската галерия в Москва).

През 1408 година в събора са рисували Андрей Рубльов и Даниил Чорни  (съхранили са се фрагменти от фреските).

Кафедральный собор Успения Пресвятой Богородицы, Владимир

Страшният съд. Фрагмент от фреска на Андрей Рубльов. 1408 г.

Кафедральный собор Успения Пресвятой Богородицы, Владимир

Христос во славе – фрагмент от фреска „Страшният съд“. 1408 г. Андрей Рубльов и Даниил Чорни.

Дмитриевският събор (1194 – 1197г.)

Россия. Дмитриевский собор, г. Владимир

Еднокуполен храм, с относително неголеми размери, с характерна архитектура за Владимиро-Суздалска  Рус през XII в. Хармоничните пропорции се съчетават със съвършената техника на белокаменните облицовки. Неговата дантелена каменна резба, наброява около 1500 релефа. Над  600 релефа изобразяват различни светци и невиждани животни.

Съборът няколко пъти е бил опожаряван, а по време на татаро-монголското нашествие е бил напълно разграбен, впоследствие нееднократно е бил реставриран. В края на XII в. в събора  са рисували византийски и руски художници, но до наши дни са достигнали само фрагменти от фреските.

Владимирските Златни врата

Строителството им е завършено през 1164 г. и са служили не само като крепостно съоръжение, но и като триумфална парадна арка при влизане от запад. Златните врата са изградени от бял камък, масивните дъбови врати са обшити с позлатени медни плоскости, заради което са наречени Златни. По-ниската част на вратата е оцеляла до наши дни от XII в., а надвратната църква впоследствие е обновявана през XV, XVII и XVIII в.

Рождественският събор в Суздал

Богородице-Рождественский собор Суздальского кремля - Суздаль Россия - Золотое Кольцо -

Построен през 1222 -1225 г., той влиза в ансамбъла на Суздалския Кремъл, обкръжен от три страни от река Каменка, и неговите масивни, сини, обсипани със звезди куполи определят до голяма степен облика на целия кремълския комплекс. През XV в. Рождественският събор е разрушен, след което (през XVI в) горната му част е построена от тухли, завършваща с 5 купола.

Недалеч от събора, също в пределите на Суздалския кремъл, е разположен друг ценен паметник, влизащ в Световното културно наследство –

Архиерейските палати, построени през XV-XVIII в.

 В покрайнините на Суздал се намират два уникални манастирски комплекса (основните каменни постройки се отнасят към XVI в.)

Покровският манастир

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/pokrov94.jpg

Покровският женски манастир е разположен на десния бряг на река Каменка. Основан е през 1364 година при княз Дмитрий Константинович. През XVI в. манастирът се превърнал в място за заточение на представителки на аристократичните фамилии.

Спасо-Евфимиевският манастир

spaso-evfimiev-monastyir

Мъжки манастир, разположен на левия бряг на река Каменка. Основан през 1352 година от княз Борис Константинович като крепост за защита на града от външни и вътрешни врагове.

Руините на резиденцията на княз Андрей Боголюбски могат да се видят в селцето Боголюбово .

 Църквата Покров на Нерли (1165г.)

Россия. Церковь Покрова на Нерли

Тя се издига самотна на брега на р. Нерл, недалеч от Боголюбово и поразява със своята изтънченост и стройност.

Когато пишат и говорят за този храм, обикновено привеждат думите на Игор Грабар: ” Църквата Покров на Нерли, намираща се наблизо до Владимир, е не само един от най-съвършените храмове, създаден на руска земя, но и един от най-великите паметници на световното изкуство”.

Храмът е украсен с прекрасна белокамена резба, типична за владимиро-суздалската архитектурна школа.

Тук е изобразен цар Давид, в обкръжение на животни, истински и фантастични.

 

Богати орнаменти и удивителна редица от релефни лица на девойки опасва трите фасада на храма. Това е един от най-загадъчните мотиви в скулптурния декор на църквата.

Църквата Борис и Глеб

Kideksha sobor.jpg

Построена от бял камък в село Кидекша, там където се вливат една в друга реките Нерл и Каменка. Тя е един от най-древните паметници на белокаменното строителство в домонголска Рус. Построена при управлението на Юри Дългоръки в чест на неговите по-малки синове Борис и Глеб, получили имената на първите прославени на Руска земя светци – покровители на княжеския дом. В църквата е погребан Борис Юриевич, княз белгородски и туровски, умрял през 1159г. Постройката се е съхранила до наши дни,  със запазили се фрагменти от фрески.