Обвиняем за атентат срещу Путин оглави украински батальон

Роденият в Чечня Адам Осмаев, обвинен по-рано в подготовката на покушение срещу Путин, е поел командването на воюващия на страната на Киев батальон Джохар Дудаев, след като предишният командир Иса Мунаев бе убит, съобщи агенция „Укринформ“, предаде РИА Новости.

Агенцията съобщава, че Мунаев е загинал в бой край Дебалцево.

Екстремистката групировка на Адам Осмаев, Руслан Мадаев и казахстанецът Иля Пянзин е създала преди няколко години конспиративна база в Одеса. Групата е била обезвредена през януари 2012 г. след като в жилището, което са обитавали, случайно е била задействана самоделна бомба.  В резултат от взрива загива Мадаев, а Пянзин е задържан.

Тогава той разказал пред службата за сигурност, че заедно със съучастниците си са изготвяли бомба за атентат срещу Путин (който тогава заемаше поста премиер на Русия), както и срещу лидера на Чечня Рамзан Кадиров.

Срещу Осмаев са били повдигнати няколко обвинения, но по-късно украинската прокуратура е премахнала от делата срещу чеченеца няколко параграфа, свързани с участието му в терористичната организация и в подготовката на атентата. Останали са само три обвинения: за незаконно притежание на взривни вещества, преминаване на украинската граница с незаконни документи и повреда на имущество по невнимание.

През ноември украинският съд призна Осмаев за виновен и по трите обвинения, като го освободи, считайки, че на този етап от следствието той е изтърпял достатъчно наказание.