Обвиниха украински войник за “сепаратист” заради снимка с “Бук”

Обвиниха украински войник за “сепаратист” заради снимка с “Бук”

Публикувано от:

Войникът от украинската армия Сергей Пащенко бе залят от злобни коментари и нападки в социалните мрежи заради снимка, на която позира на фона на зенитно-ракетни комплекси “Бук”. Още повече, тази история бе използвана и от някои западни меди, които въз основа на един акаунт направиха извода, че Русия е виновна за трагедията с полет МН17 на малайзийските авиолинии.

На пръв поглед няма нищо притеснително и съмнително в това, че украински военен се снима на фона на зенитно-ракетен комплекс. Единствено това, че украинската страна през цялото време твърдеше, че преди катастрофата на самолета там не е имало никакви ракетни установки…

След масовия тормоз военнослужещият изтрива снимката, но въпреки това интернет потребителите продължават да спамят страницата му в социалната мрежа “Вконтакте”. Заплашват го, че “той е 200-ният” (има се предвид военен код, обозначаващ убит) и го “съветват” “да си купи гроб”.

Интернет-потребителите, които се опитват да докажат, че Сергей Пащенко наистина е войник от украинската армия и подкрепят коментарите си със снимки или логически изводи, също биват подложени на остра критика, нападки и обвинения, че са “агенти на ФСБ”, и “терористи”.

Коментира се усилено и друга снимка на същия войник, направена през април миналата година. “Донецка военна комисия. Току що ме призоваха, ветераните ни подариха Георгиевски лентички”, пише войникът под снимката.

Украински войник - комисия

Според ползвателите на социалните мрежи, и в тази фотография присъства “следата на ФСБ”, като според тях, от там той се е научил да лъже.

Материал за украинския военен публикува и изданието The Daily Mail, като там той е наречен „сепаратист” и „терорист от ДНР”. Статията там е подкрепена с доста снимки от предишната му страница в социалната мрежа, която според изданието, е била изтрита по-късно от него. Редица украински медии също обявиха Пащенко за терорист от ДНР.

Припомняме, че на 17 юли Boeing 777 на малайзийските авиолинии падна в Източна Украйна. 298 пътника от самолета загинаха. Киев обвини опълченците за катастрофата, но те от своя страна заявиха, че не разполагат с толкова мощно оръжие.

В същото време стана известно следното: американското разузнаване изрази предположение, че пътническият  Boeing 777 е бил свален от опълченците по погрешка. Към този момент спецслужбите на САЩ не разполагат с доказателства за участието на Русия в трагедията.