Обвиниха Ненчев заради сделката с МиГ-29

Военният министър в оставка Николай Ненчев получи обвинение от прокуратурата за сключения договор за ремонт на самолетите МиГ-29. Според държавното обвинение щетата, нанесена от действията на Ненчев, е за над 3.5 млн. евро. Военният министър е с мярка за неотклонение „подписка”, пише economic.bg

Това е вторият министър на Реформаторския блок, който се сдобива с обвинение в последните дни. По-рано колегата му Петър Москов стана обвиняем заради скандала с турските ваксини.

По думите на самия Ненчев обвинението срещу него е заради разпореждането му договорът с руската компания РСК МиГ за поддръжка на българските самолети „да бъде заключен в каса и да не се изпълнява“. И въпреки че все пак има сключен договор, Ненчев е сключил сделка за ремонт на двигателите с Полша. По този начин е ощетил както България, така и руската компания.

Преди една година парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29, което предвижда ремонтирането на 6 самолетни двигателя за МиГ-29 в полски военен завод срещу сумата от 6.1 млн. евро, или по 1.023 млн. евро за всеки. Тогава министърът на отбраната заяви, че България се стреми да ограничи зависимостта си от страни извън ЕС и НАТО.

В крайна сметка полската страна ремонтира шест двигателя за МиГ-29 за €6,138 млн, а новото споразумение за двигателите бе подписано с Русия.