Обама пристигна в Европа, за да спаси „Проекта Украйна”

Президентът на САЩ започва на 24 март почти едноседмично турне из Европа, по време на което той ще посети Амстердам, Хага, Брюксел, Ватикана, Рим и ще завърши пътуването с посещение в Саудитска Арабия. Във Вашингтон никой не крие „украинското направление” на пътуването: Белият дом трябва да спаси проекта за „откъсване на Украйна” от Русия, който след присъединяването на Крим към Русия на 18 март тръгна съвсем не както бяха планирали САЩ. Някои наблюдатели в САЩ не изключват дори „неочаквано” посещение на Обама в Киев с цел да се укрепи имиджът на „законност” на кабинета на „Площада на независимостта”.

Съдейки по това, което вече казаха от Белия дом и Държавния департамент, антируската риторика ще има най-много. Най-големи количества от нея трябва да се очакват на 26-ти март, когато Обама ще произнесе геополитическа реч в Брюксел. Белгийската столица ще бъде домакин на срещата ЕС-САЩ и разговорите с генералния секретар на НАТО. Обама също така ще вземе участие в срещата по ядрена сигурност в Хага и спешната среща на „Г-7″. На нея той отново ще се опита да прокара търговски санкции срещу Русия.

Но европейците нямат желание да стават инструмент в русофобската политика на администрацията за която, освен всичко друго, на самите тях предлагат да плащат  с търговски санкции срещу Русия.