Обама потвърди: Най-голямата ми грешка е намесата в Либия

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че счита за своя най-голяма грешка в областта на външната политика военната намеса в конфликта в Либия. В свое изказване в град Елкхарт, щата Индиана, президентът призна, че сега в тази арабска страна „цари хаос“.

„Аз и преди съм казвал че считам за своя най-голяма грешка във външната политика интервенцията в Либия в състава на международната коалиция“, заяви той в отговор на въпрос на среща с граждани, организирана от телевизионната компания PBS, предаде ТАСС.

Обама напомни, че страните от НАТО подкрепят бунтовниците, които са водили борба срещу режима на Муамар Кадафи. Те обаче не са успели да осигурят стабилността в страната и да окажат помощ при сформирането на ново правителство.

Ако можеше да се върне назад, президентът казва, че другояче би се справил и с вътрешнополитическите проблеми. По думите му, той от самото начало е предупреждавал американците „колко сериозни ще са последствията от икономическия спад през 2008 г.“. „Вероятно трябваше веднага да кажа, че възстановяването ще отнеме най-малко 3-4 години“, добави американският президент.

Той обясни, че грешки в голямата политика понякога се правят заради липса на проверена и надеждна информация. Даже и президентът понякога трябва да взема решения на базата само на предположения, а не на точни сведения“, отбеляза Обама.