Обама не успя да уговори японския премиер да не ходи в Русия

Американският президент Барак Обама предупреди японския министър-председател Шиндзо Абе за визитата му в Русия през май 2016 г., пише агенция РИА Новости, цитирана от Вести.ru.

Телефонният разговор между двамата се е състоял на 9 февруари, но подробности за него стават известни едва наскоро: Барак Обама е говорил за това, че „сега не е време“ за визити в Русия. Но японският премиер не е променил плановете си, въпреки увещаването от страна на американския президент, подчертава източник.

Международните експерти отбелязват, че в САЩ не одобряват тенденцията за сближаване между Русия и Япония и американските политици особено се тревожат от това, че инициативата идва от японска страна. Смята се, че по време на визитата на Абе в Русия ще бъде постигнат прогрес в преговорите по териториалните въпроси, но посещението може да коства на Япония напрежение в отношенията със САЩ.

Предполагаемата дата на визитата е 6 май 2016 г. Като евентуален град за провеждане на неофициалната среща се посочва Сочи.