Обама на срещата с Путин изрази съжаление във връзка с инцидента с руския Су-24

Американският президент Барак Обама изрази съжаление във връзка с инцидента с руския Су-24 на срещата с президента на РФ Владимир Путин, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Обама изрази съжаление във връзка с инцидента с руския самолет, свален от турските ВВС в Сирия“, каза Песков.

Президентите на РФ и САЩ обсъдиха ситуацията в Сирия и Украйна

По думите му, „детайлно е била обсъдена и Сирия, Путин и Обама се изказаха в полза на намирането на политическо решение“. „Говориха също и за Украйна, като отбелязаха необходимостта от ускоряването на реализацията на Минските споразумения“.

Песков уточни, че отделната среща между Путин и Обама е била съгласувана сутринта на 30 ноември и е продължила около половин час, и според него, е „била доста наситена“.

Обама: Асад трябва да се оттегли

На свой ред представител на Белия дом съобщи, че президентът на САЩ е заявил по време на срещата с Путин, че оттеглянето на сирийския лидер Башар Асад трябва да стане част от политическия преход в Сирия.

„Обама каза на Путин, че счита, че в рамките на политическия преход в Сирия Асад трябва да напусне поста“, цитира думите му агенция Reuters.

Според представителя на Белия дом, Обама „е подчертал дипломатическото разрешаване на кризата в Украйна“ и е повторил позицията на Вашингтон, според която, „санкциите по отношение на Русия могат да бъдат снети в случай на изпълняване от страна на Москва на Минските споразумения“.

Американският лидер също така отбелязал важността на нанасянето на удари срещу терористите от „Ислямска държава“ (ИД) на територията на Сирия, а не по бунтовниците, които са срещу Асад. „Двамата президенти обсъдиха необходимостта от насърчаване на резултатите от виенския процес (за разрешаване на ситуацията в Сирия – бел. ТАСС) за постигането на примирие  и политическо решение на гражданската война в Сирия“, отбеляза събеседникът на агенцията. Той посочи, че по време на половинчасовата среща двамата лидери са се споразумели външните министри на двете държави да продължат да работят над дипломатическия процес за разрешаване на кризата в Сирия.