Обама иска войната в Украйна да продължи

В Държавната дума на Русия нарекоха „жест на отчаяние” решението на американския президент Барак Обама да продължи до края на годината санкциите по отношение на Русия. „Това е жест на отчаяние от страна на Барак Обама”, заяви пред ТАСС първият заместник-председател на комитета на Държавната дума за икономическата политика, иновационното развитие и предприемачеството Михаил Емелянов. Той счита, че „сметките за това, че с помощта на тези санкции ще може да се промени политиката на Русия, се провалиха”. „Други методи за оказване на влияние на Русия американският президент не е измислил”, допълни Емелянов.

Председателят на комитета по делата на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Леонид Слуцки, влизащ в „черните списъци” на ЕС и САЩ, заяви, че не вижда никаква трагедия в продължаването на американските санкции.

„Това е поредният акт от антируския спектакъл, продължаването на истерията и линията на разделение на Европа с Русия за установяването на собствена хегемония в света”, констатира Слуцки. По думите на депутата е очевидно, че езикът на санкциите е контрапродуктивен по отношение на Русия, не е довел и няма да доведе до значителни резултати за въздействие върху РФ. „Обаче във Вашингтон предпочитат да не забелязват това, както и миротворческите усилия на ръководството на РФ за стабилизиране на ситуацията в Украйна, поощрявайки при това милитаристичните стремежи на Киев”, счита Слуцки.

Продължаването на санкциите на САЩ срещу Русия показва, че администрацията на Барак  Обама е заинтересована в конфронтацията в Украйна, смята председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков.

„Ако (президентът) Обама искаше да покаже, че е заинтересован в укрепването на политическия процес в Украйна, а не във военната конфронтация, той би приел решение най-малкото да отложи продължаването на санкциите, – каза депутатът. – Но той ги приема, независимо от това, което се случва в източната част на Украйна”. „И това потвърждава избора на администрацията на Обама в полза на конфронтацията”, подчерта той.

По-рано американският президент Барак Обама и лидерите на европейските страни във видеоконференция потвърдиха, че са готови да приемат нови санкции по отношение на Русия, ако Минските споразумения бъдат нарушени. Подобна позиция не може да бъде наречена по друг начин, освен неприкрита лъжа и цинизъм, тъй като опълченците от Новорусия са обвинени именно от контролирания от американците Киев в намерение да нарушат Минските споразумения.

Украинската армия използва различни методи за заблуда на наблюдателите на ОССЕ и скрива от тях нарушенията на Минските споразумения, заяви във вторник заместник-министъра на отбраната на ДНР Едуард Басурин. „Данните, получени от засичането на радиочестотите ясно потвърждават, че украинските военни не възнамеряват да изтеглят тежкото си въоръжение от позициите си, – заяви Басурин. – Още повече, те всячески ги прикриват и заблуждават миниторинговата мисия на ОССЕ”.

В потвърждение на думите си, Басурин цитира част от преговорите на представителя на украинското командване с командира на артилерийското подразделение, който е бил предупреден за пристигането на представителите на ОССЕ, както и за необходимостта да прикрие следите от неотдавнашната стрелба, в частност, да заличи следите от оръдията, да събере и зарови гилзите от изстреляните снаряди.

„Покрай представеното прихващане на радиочестотите, от украинските военни, преминали вчера на страната на силите на народното опълчение, стана известно, че на командирите на подразделенията в зоната на провеждането на операциите е било дадено нареждане под всякакъв претекст да не допускат представители на ОССЕ на мястото, където са разположени техниката и въоръжението“, допълни Басурин. Според получените данни, командването дава нареждане на военните да събират информация за местонахождението на наблюдателите и незабавно да докладват в щаба.