Няма да забраняват руската водка в Ню Хемпшир

Членовете на законодателното събрание на американския щат Ню Хемпшир блокираха предложението за забрана на продажбата на руска водка, съобщи ТАСС.

Предложението да се забрани продажбата на руска водка бе внесено в законодателното събрания на американския щат в началото на годината. Според вестник „Хил“, който наблюдава и публикува информации от законодателната власт в САЩ, инициативата бе на местния сенатор Джеф Удбърн.

Той искаше местните власти в САЩ да реагират на хакерските атаки, за които действащата администрация във Вашингтон сочи Москва.

Законопроектът на Удбърн предвиждаше създаване на двупартийна комисия в Ню Хемпшир, която да проучи възможностите за въвеждане на антируски санкции на местно равнище. Сенаторът включи в проекта и две конкретни мерки – забрана на местния пенсионен фонд да влага средства в руски ценни книжа и забрана на руската водка.

В момента, според „Хил“, в щата се продават 159 марки американска водка, както и много чуждестранни. С изключение на „Руский стандарт“, не се посочват други марки руска водка. Според данни на изданието, дори водката „Столичная“, която се продава в щата, е произведена не в Русия, а в Латвия.

БГНЕС