Ню Йорк Таймс: Тандема Порошенко – Яценюк, потопи Украйна в хаос

Една от най-влиятелните медии на света – Ню Йорк Таймс излезе с опустошителен и откровен анализ на това какви са резултатите от правителството на Евромайдан.

Според изданието Украйна е на прага на фалит и това е най-малкото, което буди притеснения.„Вълната от политически убийства и тайнствени самоубийства на бивши правителствени чиновници пося страх в Киев. Вътрешните междуособици положиха началото на разкол в коалицията на проевропейското болшинство в парламента. Всичко това на фона на натрапваща се постоянна заплаха от война на границата с Русия.

Година след избирането на Петро Порошенко за президент на мястото на Виктор Янукович и шест месеца след въвеждане на ново законодателство, Украйна се превръща в страна, дълбоко потопена в политически и икономически хаос”, пише в анализа си Ню Йорк Таймс и цитира Брус Джаксън, президент на проекта „Преходна демокрация, който казва:

„Украинското правителство е толкова крехко и слабо, че не може да предприеме необходимите действия за създаване на независима държава.”

Изданието костатира и факта, че преговорите между Киев и Донбас са в задънена улица.

„Разбитата икономика продължава да се срива, спадът на брутния вътрешен продукт съставлява 17,6% в първото четиримесечие на 2015 г. Надявайки се да избегнат още спад, високопоставените чиновници започнаха тежки преговори с кредитори, с които до този момент така и не са успели да се договорят.

В момента висшите чиновници вече се безпокоят открито от това, че обещаният кредит от над 40 млрд. долара от Международния валутен фонд и съюзниците няма да е достатъчен за това страната да бъде удържана „над водата”.

Вероятно най-голямото разочарование за тези, които протестираха в центъра на Киев миналата година е фактът, че новото управление на страната, начело с Порошенко и премиера Арсений Яценюк и до този момент не може да изпълни обещанието си да изкорени тоталната корупция. Вместо това и двамата се омотаха в нови обвинения за неправомерни действия и разходи.

Парламентът, в който проевропейските партии държат болшинство, гласува миналия месец да се създаде специална комисия за разследването на Яценюк, заподозрян в източването на над 325 млн. от държавния бюджет.

Продължаващият безпорядък се превръща в източник за търкания между правителството на Украйна и нейните европейски съюзници, особено Германия и Франция, чиито лидери помогнаха за прекратяване на огъня. Именно тези две държави сега са разочаровани от бавните темпове, с които се извършват промените.

Затова и не е чудно, че общественото доверие към правителството също пада.

Към цялата тази суматоха Порошенко неотдавна обяви война на богатите и най-влиятелни бизнесмени в страната, известни като олигарси, в опит да ограничи влиянието им и да си върне народната любов. По този начин обаче той рискува да си създаде врагове сред най-големите работодатели на страната, които до този момент поддържаха правителството му.

За Киев в момента няма по-голям проблем от борбата с корупцията. Дори и тези чиновници, които се намират в центъра на тази борба, признават, че тя е без резултат.

Давид Давид Сакварелидзе, заместникът на главния прокурор, който вече помогна да се осъществят радикални промени в съдебната система на родната му Грузия, получи украинско гражданство и пълномощия за реорганизации в прокуратурата.
„Те са корумпирани както преди, не бяха направени никакви промени в системата на правоохранителните органи и съда”, заяви самият Сакварелидзе неотдавна в интервю.

Едно от най-главните обещания на Майдан беше да се създаде ново антикорупционно бюро, което, както се очакваше, би трудоустроило поне 700 сътрудника на правоохранителните органи. На 16 април, след дълги отлагания, Порошенко най-накрая избра за началник на това бюро Артем Ситник, бивш прокурор на Киев.

Това и стана основната причина в парламента на страната да се поддържа създаването на специална комисия, която да разследва обезпокоителни сигнали за корупция.

Според аналитиците в Украйна трябва да се очакват още редица разочарования.

„Това все пак е нормално. Един от законите на социалната наука е година след който и да е било революционен преврат”, твърди Майкъл Макфол, професор от Стандфордския университет и бивш посланик на САЩ в Русия, който се явява експерт по съвременни революции и който посети Киев миналия месец.

Независимо от всичко, през изминалата година умряха шест високопоставени чиновника, които се самоубиха, а седмият – Олег Калашников, бивш член на Партията на регионите, бе застрелян край дома си миналия месец”, се казва още в анализа на Ню Йорк Таймс./БЛИЦ