“Ню Йорк таймс”: Европа запазва жива надеждата за Южен поток

“Ню Йорк таймс”: Европа запазва жива надеждата за Южен поток

Публикувано от:

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер още не е готов да приеме “нет” като отговор за проекта “Южен поток”, пише в. “Ню Йорк таймс” в кореспонденция от Брюксел. Според Юнкер все още е възможно минаващият през Югоизточна Европа газопровод да бъде изпълнен, въпреки изразеното намерение на руския президент Владимир Путин да се откаже от проекта.

Изявлението на Юнкер посочва, че ЕС възнамерява да запази жива поне идеята за проекта “Южен поток” – въпреки санкциите на ЕС срещу Русия заради кризата в Украйна и въпреки отдавнашния скептицизъм на европейците към газопровод, който би могъл да увеличи тежката зависимост на региона от руски енергоносители, отбелязва вестникът. “Южен поток” може да бъде построен. Топката обаче е в полето на Русия”, цитира “Ню Йорк таймс” думите на Юнкер.

Европейската комисия отдавна се стреми да попречи на Русия да използва газопровода като начин да се позволи на руския газов износител “Газпром” да запази здравата си хватка над някои европейски енергийни пазари. Комисията иска тези пазари да са отворени за повече конкуренция като условие за изграждането на “Южен поток”. Вчера Юнкер не каза нищо, което да реши спора по един от основните препъни-камъни за Москва: настояването на европейските власти ако газопроводът бъде построен, и други газови доставчици да могат да го ползват, пише изданието.

Юнкер направи изказването си в Брюксел след среща с премиера на България Бойко Борисов, чиято страна би загубила инвестиции, работни места и газопреносни такси ако “Южен поток” бъде отклонен през Турция, каквото намерение обяви в понеделник руският президент Владимир Путин, отбелязва “Ню Йорк таймс”. “Не приемам простата, лесна идея, че България може да бъде шантажирана при тези енергийни отношения”, заяви Юнкер. Той видимо имаше предвид плановете на Путин да заобиколи страни като България в полза на Турция, за да накаже ЕС за настояването му газопроводът да бъде достъпен за повече газови доставчици.

Възможно е Юнкер също така да се е опитвал да подкрепи държавното ръководство на България, бивша страна от Източния блок, която отдавна е възприемана като най-уязвимата за влияние от Москва страна членка на ЕС, смята Кристиан Егенхофер, експерт по енергийните въпроси от брюкселския Център за европейски политически изследвания. “Това бе съвсем ясно послание от Юнкер към Русия, че ЕС няма да бъде разделен и че Путин не трябва дори да си помисля да опитва това”, каза Егенхофер, цитиран от “Ню Йорк таймс”. Изявлението на Юнкер е знак, че ЕС е готов “да обяви изказването на Путин за блъф и да направи това публично”, добави той.

Вчера високопоставен представител на САЩ по енергийните въпроси изрази съмнение по плана на Путин да пренасочи “Южен поток” през Турция. “Времето ще покаже дали това е същинско споразумение” между Москва и Анкара, заяви Еймъс Хокстийн, специален пратеник на Държавния департамент и координатор по международните енергийни въпроси след среща с европейски колеги в Брюксел.

Сега всички очи са насочени към друга среща в Брюксел, на 9 декември, когато енергийните министри от осем страни от ЕС, през които е планирано да минава газопроводът “Южен поток” – Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия – ще разговарят с европейския комисар за енергийния съюз Марош Шефчович. Миналата година Европейската комисия каза на тези осем страни, че споразуменията им с Русия за строежа на газопровода не спазват законодателството на ЕС, отчасти защото трасето му не би било достъпно за газови доставчици извън “Газпром”, отбелязва “Ню Йорк таймс”./ БТА