Нощни вълци дадоха под съд полските граничари

Байкърите, за които се знае, че са любимци на руския президент Владимир Путин, се надяват съдът да признае действията на граничарите за нарушаващи закона и че ще им изплатят не само загубите от несъстоялото се пътуване до Берлин, но и моралните щети.

„Ако жалбата ни бъде отхвърлена, ще се обърнем към апелативния съд. Ако и това не подейства, ще отидем в Европейския съд по правата на човека в Страсбург“, обеща представител на „вълците“, пише в. 24 часа

Припомняме, че на 25 април „Нощните вълци“ тръгнаха от Москва на мотопробег, посветен на 70-годишнината от победата над нацистка Германия по време на Втората световна война. Планираният маршрут на байкърите преминаваше през Минск, Брест, Вроцлав, Бърно, Братислава, Виена, Мюнхен, Прага и завършваше в Берлин. В Полша планираният пробег на байкърите, които са и поддръжници на присъединяването на Крим към Русия, предизвика широк обществен резонанс. Варшава предупреди, че няма да ги допусне на своя територия – първата страна от Шенген по пътя на мотоциклетистите, както се и случи на 27-ми. Руското Министерство на външните работи определи действията на Варшава като „необосновани и предизвикателни“.