„Нощните вълци“ и дневните кошмари на нашите русофоби

Появата на „Нощните вълци“ в България отново възпали въображението на всякакъв вид русофоби. У нас има неуравновесени граждани, които зад всеки ъгъл виждат сянката на Кремъл и Путин.

Ако следим холивудските филми, в цял свят рокерските групи са на ръба на закона, като основното им занимание са контрабандата и наркотиците. Рокерите от групата „Нощни вълци“ бяха представени у нас едва ли не като командоси на специалните части на Путин. В самата Русия те организират патриотични акции, които навън са представяни като националистични.

Съвременният руски патриотизъм носи неизбежно носталгия по съветското минало и панславянски национализъм. Но той пази памет, а у нас унищожаваме памет и се плашим от патриотизма. Защото богатите фондации не го финансират. Но не е зле да погледнем кои места ще посетят „Нощните вълци“ у нас – исторически места, свързани с освобождението на България от командированите пет века турски военно-административни части. Да им забраним да ги посетят?

Знаете ли онзи виц – прибира се бащта в къщи, детето плаче. „Защо плачеш , моето дете? Защото мама ме наби. Защо те наби? Казах й, че съм написал три буквички на оградата е тя ми зашлеви шамар. А кои буквички написа, моето дете? – Дом, отвръща детето. Влиза мъжът в кухнята, плясва жена си и й казва: На теб само глупости са ти в главата. За дома мисли повече, за семейството“.

Ей така ми изглежда тази надута история и с руските рокери, предизвикали дневни кошмари на нашите русофоби, които на трите букви „рус“ само глупости им се привиждат.

Валери Тодоров, Фейсбук

Епицентър.бг