Ноу-хау от Русия: безпилотник на въздушна възглавница

Ноу-хау от Русия: безпилотник на въздушна възглавница

Публикувано от:

В Русия разработиха уред за разузнавателни цели – безпилотник „Чирок“ на въздушна възглавница, предаде ИТАР-ТАСС.

Той е представен на международно изложение за технологии „Инопром“ в Екатеринбург от „Обединителна приборостроителна корпорация“ (ОПК).

Официалният представител разказа за особеностите на този летателен апарат. „Уникалността му е в конструкцията на шасито, то е на въздушна възглавница, което позволява на апарата да се вдига, дори когато не се намира на самолетна писта. „Чирок“ може да се предвижва по изключително неравни повърхности и да се вдига от мека почва“, поясни той.

Представител на ОПК поясни, че самолета има много положителни характеристики и няма аналог в света. На борда му може да се превозва оптична и електронна апаратура, както и високоточно оръжие.

Апаратът може да достига 6 хиляди метра височина и да осъществява полети на разстояние до 2500 километра. Също така може да се използва за наблюдение на различни ситуации: на пожари в гористи местности, райони със стихийни бедствия, обстановката на пътя, патрулиране на територии. За военни цели безпилотникът „Чирок“ е предназначен за разузнавателни мисии и превозване на бомби, ракети, високоточни снаряди.