Нов елемент в Менделеевата таблица може да носи името на Москва

Ако откритието бъде признато, учените ще получат правото те да определят името на елемента. От Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) съобщиха за „Руски дневник“, че има вероятност той да се казва „Московий“, в чест на столицата на Русия. „Това е едно от възможните имена – уточни за „Руски дневник“ Андрей Попеко, заместник-директор на Лабораторията за ядрени реакции към ОИЯИ. – Първата разработка, посветена на откритието, бе публикувана през 2004 г. Изследванията трябва да бъдат повторени от други учени: нашите резултати бяха потвърдени в Германия и САЩ, така че, това изискване е удовлетворено“.

В ядрото на новия елемент има 115 протона и неутрона. Това е свръхтежко вещество, затова стои на едно от последните места в периодичната таблица. Елементът, подчертава Попеко, може да бъде получен единствено с ускорителя на частици, при това, само по един атом на седмица. „Откритието на този елемент е важно за разбирането на процесите, които протичат във Вселената“, отбелязва Попеко. Според него вероятността елемент 115 да се срещне в космоса е много висока. И ако в лабораторията елементът съществува за около една десета от секундата, то изотопите във Вселената може да са по-дълговечни.

Изкуствените елементи могат да са полезни при създаването на по-пълен модел на атомното ядро. „Всички съществуващи модели са непълни – уточнява Попеко. – За да се приближим до разбирането на атомното ядро, трябва да излизаме от неизвестността“.

Освен за елемент 115, учените от ОИЯИ претендират да са първооткриватели и на още три елемента – 118, 117 и 113. Последният от тях е спорен: специалистите от японския център Riken Nishina заявяват, че те първи са направили откритието чрез ускорителя в покрайнините на Токио. Руснаците са получили аналогичен елемент при опит с цел да получат атоми от елемент 115. Но и досега не могат да докажат своето право да са първи, защото нямат съответното обяснение за веригата на разпадане.

Също така, да получат елементите с номера 119-126 от таблицата на Менделеев са си поставили за цел учените от немския Институт за тежки йони GSI, френския GANIL и много други. Елементите с номера, по-високи от 92, не могат да съществуват в природата. При това, елементите до фермий (с атомен номер 100), могат да бъдат получени в атомни реактори, а по-тежките се синтезират в ускорители на частици.

В момента в Дубна се опитват да синтезират елемент 118. „Най-вероятно, той ще е последният. Процесът става все по-скъп и по-сложен, макар че ние правим специален ускорител – съобщи Попеко. – Затова, трябва много внимателно да се отнасяме към имената на елементите“.